Konut Haberleri
14 Kas 2016 11:27 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:49

Asya ve Avrupa Avrasya Tüneli ile denizaltından birleşiyor

Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak olan dev proje Avrasya Tüneli 20 Aralık'ta açılıyor...

Asya ve Avrupa Avrasya Tüneli ile denizaltından birleşiyor
Asya ile Avrupa kıtalarını ilk kez deniz tabanının altından birleşecek. Avrasya Tüneli olarak bilinen bu dev proje, 20 Aralık'ta görkemli bir açılışa sahne olacak. İstanbul’da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.

Müdürken temeli atıldı bakan olarak açacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 2011'de Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü görevini yürütürken temeli atılan Avrasya Tüp Tüneli'nin 20 Aralık'taki açılışına bu kez bakan olarak katılacak.
İstanbul'un iki yakasını Marmaray'ın ardından ikinci kez denizin altından birleştiren Avrasya Tüp Tüneli 20 Aralık'ta hizmete açılacak. 

Üst geçitler yapılıyor
Projenin 5,4 kilometrelik bölümü, deniz tabanı altına özel bir teknoloji ile inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşurken Avrupa ve Asya yakalarında toplam 9,2 kilometrelik güzergâhta ise yol genişletme ve iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yaklaşım yolları genişletilerek kavşak, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitleri inşa edilecek.

Tünel ile 100 dakikalık mesafe 15 dakika olacak
Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatacak. İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Avrasya Tüneli Projesi’nin tasarımı, inşaatı ve 24 yıl 5 ay işletmesini gerçekleştirmesi için Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.’yi (ATAŞ) görevlendirdi. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecek.

İşte geçiş ücreti
Tünel geçiş ücreti otomobiller için 4 dolar + KDV, minibüsler için 6 dolar + KDV karşılığı Türk Lirası seviyesinde olacak. Her iki yönde de ödeme yapılacak.

Tüneli hangi araçlar kullanabilecek?
Tünel yalnızca hafif araçların (otomobiller, minibüsler) kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Ağır taşıtlar, iki tekerlekli araçlar (motorsiklet, bisiklet) ve yayalar tünelden faydalanamayacaklar.