Sektörel
02 Nis 2013 16:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:21

Asrın projesi bitiyor!

Asrın projesi olarak ifade edilen Marmaray'ın 29 Ekim'de hizmete girmesi planlanıyor.

Asrın projesi bitiyor!

 

İlk kez Sultan Abdülmecit tarafından düşünülen Marmaray projesinin 29 Ekim tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor. Boğaz'ın iki yakasını birbirine bağlayacak proje ile Halkalı ile Gebze arasında modern ve yüksek kapasiteli bir banliyo demiryolu sistemi kurulacak.
Kaba inşaatının bitmek üzere olduğu projede istasyonlar belirlenmeye başlandı. İki kıtayı birleştiren rayların takıldığı Marmaray'da vagonların rayların üzerinde gitmesine bir engel kalmadığı ifade edildi.
 
Yapımı için yaklaşık 1 milyon metreküp kum, çakıl ve kaya çıkartılan 1.4 km uzunluğundaki tünel, 11 parçadan meydana geliyor.Deniz tabanına açılan hendeğe dikkatle yerleştirilen parçalar, 60 metre derinlikte birleşiyor. Proje bu özelliği ile de dünyanın en derin batırma tüp tüneli ünvanına da sahip.
 
İstanbul Boğazı'nın her iki yakasındaki demiryolu hatları, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek olan bir demiryolu tünel bağlantısı ile birbirine bağladı. Hat, Kazlıçeşme'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazı'nın altından geçecek ve diğer bir yeni yeraltı istasyonu olan Üsküdar'a bağlanacak ve Söğütlüçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak. Proje ile Gebze - Halkalı arası 105 dakika, Bostancı - Bakırköy arası 37 dakika, Üsküdar - Sirkeci arası ise 4 dakikada geçilebilecek.