Konut Haberleri
20 Tem 2017 10:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:18

Asırlık projede test sürüşleri başladı!

Dev proje Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında test sürüşleri başladı. Uluslararası hatta ilk sefer eylül ayında start alacak.

Asırlık projede test sürüşleri başladı!
Asırlık proje Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında test sürüşleri başladı.Test sürüşüne Ulaştırma, Denizcilik ve Bakanı Ahmet Arslan ile Azerbaycan ve Gürcistan'dan gelen devlet yetkilileri birlikte katıldı.

İLK SEFER EYLÜLDE

Bakan Ahmet Arslan, uluslararası hatta ilk seferin Eylül ayında başlayacağını söyledi. Arslan "Bu yoldan Çin'e kadar gidilebilinecek. Türkiye üzerinden geçen her tren ücret ödeyecek. Yılda 34-35 milyon ton yük taşıyabileceğiz. Bu rakam her yıl artar. Çin'den kalkan bir yük Londra'ya kadar gidebilecek" dedi.

YILDA  20 MİLYON TON YÜK 

Demiryolu hattının planlanandan 2.5 kat daha fazla yük taşıması için çalışmaları yürüttüklerini belirten Arslan, şunları kaydetti: "Başlangıçta bu projede öngördüğümüz 1 milyon yolcun 6.5 milyon ton yük. Bu yük miktarının yaklaşık 2.5 katına çıkmasını hedefliyoruz. Hedefimiz 20-22 milyon ton yıllık periyotta"

400 MİLYON DOLAR YATIRIM

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun lojistiğini üstlenecek merkezin temeli Kars'ta atıldı. 400 milyon dolar maliyetle inşa edilecek proje; SBK Holding, Kazakistan Demir Yolları, Azerbaycan Demir Yolları, Azrustrans ve Rusya'nın en büyük demiryolu taşımacılığı şirketi olan Rusagrotrans ortaklığıyla yürütülecek.

Lojistik merkezinin depo inşaatının yüklenici firması ise Ankara merkezli Yenigün İnşaat. Kars'a yapılacak lojistik merkeziyle; demir, buğday, kereste ve gübre gibi birçok farklı ürünün satış ve dağıtımı yapılacak.