Ekonomi
07 Kas 2015 09:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:43

Asgari ücrette işveren teşviki

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bin 300 liralık asgari ücretin maliyetine iş âleminin katlanmak zorunda olduğunu belirterek “Ancak bazı sektörler için ek teşvik gelebilir” dedi.

Asgari ücrette işveren teşviki
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin bin 300 lira olacağını belirterek, “Bu konuda hiç tereddüt olmasın. Asgari ücretin artışı ile yaşanacak ilave yükü tamamen devletin karşılaması olası değil ama bazı sektörler için ilave teşvik gelebilir” dedi. AK Parti kurmayları ilk yaptıkları çalışmalarda asgari ücretten kaynaklanan yükün azaltılması için gelir vergisinde bir indirime sıcak bakılmadığını söylediler. Yetkililer, “Artıştan dolayı bir yük gelecek. Bunun üretime, ihracata etkisine bakılacak. Bu çerçeveden bir teşvik sağlanacak” dediler.

Şimşek, dün NTV’de katıldığı programda, 1 Kasım seçimi öncesi verdikleri vaatlere ilişkin, “Seçim vaatlerimiz, yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler değildi. Hepsini öngördüğümüz şekilde yerine getireceğiz” dedi. Şimşek, yasal düzenleme veya bakanlar kurulu kararı gerektiren konularda taslak çalışmalarını üç aşağı beş yukarı hazırladıklarını belirterek, vaatlerini çok hızlı şekilde hayata geçireceklerini kaydetti. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi, işveren ve devletten oluştuğuna işaret eden Şimşek, “Devlet kimin tarafına yönelirse, oy kullanırsa belirleyici oluyor. Dolayısıyla orada tereddüt yok” açıklamasını yaptı.İşveren kesiminden gelen bazı eleştirilerin hatırlatılması üzerine Şimşek, bu eleştirilerin samimi olmadığını söyledi. Söz konusu kesimin, 7 Haziran öncesinde muhalefetin vaatlerine karşılık bir tavır koymadığına dikkati çeken Şimşek, “Biz de biraz daha temkinli de olsa, asgari ücreti yüzde 30 artıran bir taahhütte bulunduk ve bu taahhüdü yerine getireceğiz. Yükün önemli bir kısmını iş alemi katlanmak zorunda kalacak. Yani, ‘bizden yükü alın’ yaklaşımı, çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Belirli sektörlerde, mesela çok geleneksel, rekabet gücünün çok zayıf olduğu bazı alanlar var. O alanlara yönelik ilave teşvikler getirilebilir, getirilmesi de lazım” dedi.

AK Parti kurmayları, asgari ücretle ilgili ekonomiye getirdiği yükün etkisinin öncelikle çıkarılacağını söylediler. Asgari ücretin firmaların maliyetlerini artıracağına dikkat çeken kurmaylar, “Firma karlılıklarını, maliyetini etkileyecek. Üretime, ihracata etkisi ne olacak? Ayrıca kıdem tazminatını yükünü de artıracak. Asgari ücret artışının ekonomiye etkileri açısından bir teşvik sistemi oluşturulacak. Özel sektör de çalışmalarını yapar, yükler, maliyetler ve talepler ortaya çıkar” dediler. Asgari ücretteki gelir vergisinde bir indirime sıcak bakılmadığını belirten yetkililer, ekonomiye yansımalarını azaltacak sistem üzerinde yoğunlaşılacağını kaydettiler.