Konut Haberleri
15 Ara 2015 12:18 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:54

Asgari ücret ne zaman belli olacak?

Seçim sonuçlarından bu yana gündemden düşmeyen asgari ücret tartışmalarına son noktayı Asgari Ücret Tespit Komisyonu koyacak. İki kez asgari ücret için toplanan Komisyon, üçüncü toplantısını 18 Aralık'ta yapacak.

Asgari ücret ne zaman belli olacak?
Seçim vaatleriyle birlikte asgari ücretin artması yönündeki tartışmalar gün yüzüne çıkmıştı. AK Parti'nin asgari ücreti bin 300 liraya yükseltme vaadi, kararın önceki yıllara nazaran daha kısa sürede uygulamaya konmasını akıllara getirdi. Bu sebeple, 2 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, komisyonun işçi ve işveren temsilcilerini bir masaya toplayarak ilk toplantıyı gerçekleştirmişti. Toplantıda tarafların görüşlerini dinleyen Bakan Soylu, asgari ücretin 2016 yılının tamamı için net 1300 lira olacağını ve vergiden etkilenmeyeceğini açıklamıştı.

İkinci görüşme 10 Aralık'taydı

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki komisyonda 10 Aralık 2015'te yapılan ikinci toplantıda, Kalkınma Bakanlığı, TÜİK ve Hazine Müsteşarlığı temsilcileri bir araya gelmişti. İkinci toplantıda asgari ücretin rakamından ziyade, bu maliyeti işveren tek başına mı yoksa hükümet ve işveren ortaklaşa mı üstlenecek tartışmaları, toplantının ana maddesini oluşturmuştu. Ancak milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret uygulaması ikinci toplantıda da karara bağlanmadı.

Üçüncü toplantı 3 gün sonra yapılacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun ev sahipliğinde tekrar toplanacak. Görüşmenin 18 Aralık 2015 günü gerçekleşmesi planlanıyor.

Mevcut asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.