Konut Haberleri
07 Kas 2015 16:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:43

Asgari ücret ne kadar olacak?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretin 1,300 liraya çıkarılacağını söyledi

Asgari ücret ne kadar olacak?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özel bir televizyonda katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, AK Parti'nin bütün vaatlerinin arkasında olduğunu belirtti.
Asgari ücretin 1.300 liraya çıkarılacağını belirten Şimşek; "Biz ne söz verdiysek onun gereği yapılacak. Asgari Ücret Komisyonu işçi, devlet ve işverenden oluşuyor. Ama devlet kimin tarafında oy kullanırsa belirleyici oluyor. Asgari ücretlimize söz verdik 1.300 lira yapılacak. Bu konuda hiç tereddüt olmasın. Asgari ücretin artışı ile yaşanacak ilave yükü tamamen devletin karşılaması olası değil ama bazı sektörler için ilave teşvik gelebilir" dedi.
Mehmet Şimşek; "Yükün önemli bir kısmına iş alemi katlanmak zorunda kalacak. Bizden hani bütün yükü alın yaklaşımları çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Ha belli sektörlerde, mesela geleneksel rekabet gücünün zayıf olduğu alanlar var, onlara ilave teşvikler getirilebilir ki getirilmesi de lazım. Fakat, devlet bu vaatte bulundu o zaman yükü üstüne alsın yaklaşımı doğru değil" ifadelerini kullandı.

Mehmet Şimşek'in açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:
* Ekonomide herşeyi bir anda değiştirecek sihirli bir değneğimiz yok.
* Türkiye hiçbir zaman siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya gelmesin diye başkanlık sistemi iyi olur. Bunun tartışılması lazım.
* Reform programının çok hızlı ve efektif olarak hayata geçirilmesi lazım. İlk yıl içinde bütün reformların yasalar altyapısının tamamlanmış olması, ardından da güçlü bir uygulama gerekiyor.
* Kurulacak hükümetin hızlı bir şekilde gündemi önce bütçe daha sonra da reform olacak.

* Beklentileri iyileştirirseniz piyasalar size yeterince kredi verir, ardından reformları gerçekleştirme konusunda verdiğiniz sözleri tutarsanız yatırım gelir, akabinde büyüme gelir ve kendi kendini besleyen olumlu bir döngüye gireriz. Türkiye seçimden önce bunun tam tersi bir döngüye girmişti.

"Şokları absorbe edecek kur sistemimiz var"
* Türkiye'nin cari açığı gerçekten yüksek. Bizim programımızın amacı bu cari açığı daha aşağı seviyeye çekmektir.
* Rezervlerimiz neye göre yüksek neye göre düşük. Sabit kur rejiminde olsaydık rezervler yeterli olmazdı. Ancak şokları absorbe edecek esnek bir kur sistemine sahibiz.
* Dünyada kaynak sorunu yok, dünyada para bol. Kendi sistemini geliştiren, reform yapan ülkelere sermaye bol, para bol. Yeter ki biz reformları yapalım, düzenlemelere devam edelim.

"Maktu vergiler güncellenebilir"
* Bütçede bazı değişiklikler olabilir.
* Yeni bir vergi getirmeyeceğiz dedim ama şunu da ekledim, 'maktu vergiler var, onların en az enflasyon ile değerlendirilmesi lazım'. Biz maktu vergileri yeniden değerleme oranı çerçevesinde güncellersek bu zam olmaz, zira dünyanın her yerinde böyledir, maktu ise güncellenir.
* Reform yaparak, vergiyi tabana yayarak Türkiye'deki harcamaların finanse edilmesini amaçlıyoruz. Harcamaların da rasyonelleşmesi gerekiyor. İsrafa şiddetle karşıyız.
* Vergilerin kamu harcamalarına dağılımı insan odaklı.

"Küresel riskler etkili"
* Güçlü bir hükumet küresel ekonomideki riskleri ortadan kaldıracak anlamına gelmiyor. Ancak bütün bunlarla mücadele edecek güçte bir iktidar olacak. Bu Türkiye'nin kazanımıdır.
* Küresel ekonomiye entegreyiz. Tek başına bir ada değiliz. Biz küresel şoklardan etkilenmeyeceğiz diye bir şey yok. Ancak güçlü bir yönetimle bu şoklara karşı direncimiz artacak.

"Milli piyangoda yeniden ihaleye çıkabilir"
* Milli Piyango özelleştirmesinde bu sene sonuna kadar şirket parayı getirip öder sözleşmeyi imzalarsa biz hazırız. Ancak sene sonuna kadar finansman bulamazlarsa yeni bir ihaleye çıkılır.
* Özelleştirme beraberinde rekabet, iyileşme getiriyorsa amacına ulaşır, sadece bir devir işlemi değildir.