Güncel
14 Eki 2020 14:30 Son Güncelleme: 14 Eki 2020 14:31

Artukulu Üniversitesi'nden Diyanet'e bedava bina! Kız yurdu yapılsın diye bağışlanmıştı!

Mardin Artuklu Üniversitesi'ne kız yurdu yapılması için vatandaşların bağışladığı binalar Diyanet İşleri Başkanlığı'na ücretsiz devredildi.

Artukulu Üniversitesi'nden Diyanet'e bedava bina! Kız yurdu yapılsın diye bağışlanmıştı!

Yardımseverlerin kız yurdu yapılması amacıyla bağışladığı binaları Mardin Artuklu Üniversitesi, ücretsiz olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na devretti.

Sözcü gazetesindeki habere göre Mardin Artuklu Üniversitesi, 11,5 milyar lira bütçesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bedava yurt binası verdi. 

Habere göre Servet İncioğlu adlı hayırsever, kız öğrencilere yurt yapılması amacıyla Artuklu Üniversitesi'ne binalarını bağışladı. Ancak bu binalar Mardin Artuklu Üniversitesi eski Rektörü Prof. Ahmet Ağırakça döneminde Diyanet İşleri Başkanlığı'na ücretiz devredildi. Prof. Ahmet Ağırakça, bir dönem kamuoyunun gündemine Arap şeyhleri gibi giyinip sosyal medyada fotoğraf paylaşmasıyla gelmişti. 

Devredilen binaları da Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 yıl boyunca öğrenci yurdu olarak işletmesi için kendisine bağlı Diyanet Vakfı’na protokolle devretti.

Söz konusu devir, Sayıştay tarafından tespit edildi. İşlem “usulsüz” bulundu. İşlemin kamu zararı oluşturduğunu bildiren Sayıştay, “O protokolü fesh edin ve Diyanet Vakfı'ndan para alın” dedi.

Protokol hükümlerine göre, Üniversite'ye ait bir yurdun, Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Türkiye Diyanet Vakfı'na ve işletmesine bedelsiz tahsis edilmiş olmasının mevzuata aykırı olduğu dile getirilen Sayıştay, raporunda şöyle denildi:

“Üniversite tarafından işletilmesi halinde gelir elde edilebilmesi mümkün olan bir taşınmazı, başka bir kamu idaresine tahsis etmek yerine, hukuki bir zorunluluk olmadığı halde, Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi'ne bedelsiz olarak tahsis edilmesi, Üniversite'nin kaynaklarının ticari bir işletmeye aktarılması anlamına geldiği, bu bakımdan ticari işletmeye konu olan bu yerin, meri mevzuat hükümlerine uygun olarak üçüncü şahıslara ihale suretiyle kiraya verilmesi ve kira geliri elde edilmesi doğru işlem olacaktır.”