Gündem
05 Mayıs 2014 13:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:59

Artan faizler konut alımını durdurdu

Yeni haftaya konut kredilerine artışlara giren bankalarlabirlikte vatandaş da konut alımlarını askıya aldı. Merkez Bankası’nın son faiz artırımı ile birlikte yükselişe geçen konut kredi faiz oranları, 20 bankanın ortalamasına göre yüzde 1.26’ya yükseldi.

Artan faizler konut alımını durdurdu
Merkez Bankası’nın son faiz artırımı ile birlikte yükselişe geçen konut kredi faiz oranları, 20 bankanın ortalamasına göre yüzde 1.26’ya yükseldi. Bin 180 lira olan 100 bin liralık konut kredisinin 120 ay vadede aylık taksiti 332 lira yükselerek 1.512 liraya çıktı.

Faizlerle beraber taksitler de fırladı
Faiz oranları yükselirken buna paralel olarak aylık taksit miktarı ve maliyet oranlarında da artışlar gözlendi. Aralık ayında 100 bin lira kredi için 10 yıl vadede ödenen en düşük aylık taksit bin 319 lira iken Ocak ayında bu miktar 75 lira artarak bin 393 liraya yükseldi. Oranlarda geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise yüzde 24'lük bir artış görülüyor.

Artış devam edecek
Uzmanlar konut kredisi faizlerinde kısa vadede bir miktar daha artış beklediklerini belirtti. Vatandaşı uzun vadede faizlerin daha düşük seviyelere ineceği konusunda uyaran uzmanlar bunun konut satışlarını oldukça iyi bir biçimde etkileyeceğini vurguladı.

Uzun vadede yapılandırın

Aradığı gayrimenkulu yakalayan tüketicinin kredisini 1-2 sene içinde yapılandırması gerektiğini üzerinde duran uzmanlar bu durumun maliyeti ciddi şekilde azaltabileceğini vurguladı. Ayrıca uzmanlar, kredi darboğazından çıkmak için uğraşan tüketicilere ev teminatıyla daha düşük faizle borç birleştirme, kredileri bir araya toplayarak daha uzun vadede yapılandırma gibi çözümleri değerlendirmelerini tavsiye etti.