Güncel
18 Oca 2021 13:33 Son Güncelleme: 18 Oca 2021 13:50

Arsa fiyatları en çok o illerde arttı! Büyükşehirler listede yok...

Koronavirüs pandemisiyle birlikte arsa ve tarlalara olan rağbetle birlikte fiyat artışları da ortaya çıktı. Yapılan araştırmaya göre en çok fiyat artışı büyükşehirlerde değil daha uzak merkezlerde oluştu. 2020 yılında arsa fiyatlarının en çok arttı iller sıralaması ortaya çıktı...

Arsa fiyatları en çok o illerde arttı! Büyükşehirler listede yok...

Pandemi etkisiyle vatandaşların yaşam alanlarını değiştirmek istemesi ile birlikte arsa ve tarlalara rağbet oluştu. Bu tercihle birlikte kimi şehirlerde arsa ve tarla fiyatları yüzde 70 oranında arttı. 

Ancak arsa ve tarla fiyatlarının yüksek artış gösterdiği iller sıralamasında İstanbul, Ankara, İzmir yok... 

Hürriyet gazetesinde Gülistan Alagöz'ün haberinde Türkiye'deki arsa ve tarla fiyatlarının artışlarına yönelik detaylar yer alıyor. Ülkemizde son yıllarda yaşanan depremler ve pandemi ile birlikte vatandaşların yaşam alanı tercihleri değişti. Müstakil evlere talep arttı. Bu nedenle müstakil ev bulamayanlar ise arsa ve tarlalara yöneldi.

İstanbul’a yeni müstakil evlerin ortalama fiyatı 2.5 milyonu bulurken ülke ortalaması da 1.2 milyon liraya ulaştı. Maddi olarak bu yükün altına girmek istemeyenler ya da istedikleri evi bulamayanlar da arsa arazi alıp kendi yapısını inşa etmeyi tercih etti. Türkiye genelinde 2019 Haziran - Aralık ile 2020 Haziran - Aralık tarihleri karşılaştırıldığıda arsa-arazi talepleri yüzde 74.5 oranında arttı.

157 MİLYARLIK SATIŞ

Gayrimenkul sektörünün teknoloji ve ticaret platformu Gayrimenkul Borsası’nın (GABORAS) araştırmasına bakıldığında geçtiğimiz yılın ikinci yarısında ülke genelinde 157.3 milyar TL’lik arsa satıldı. Bu satışların en yüksek olduğu il ise 29.2 milyar TL ile İstanbul oldu. İstanbul’u 11.6 milyar TL ile  Ankara  takip ederken, satış işlemlerinin en fazla gerçekleştiği üçüncü il ise 9.5 milyar TL ile İzmir olarak açıklandı.

İSTANBUL’A YAKIN İLLER

Arsalara gösterilen rağbette başı çeken il ise yüzde 143 artışın yaşandığı Sinop olurken, Sinop’u yüzde 132 artışla Kırıkkale ve yüzde 117 artışla Kilis izliyor. Arsa-tarla satışlarının en fazla arttığı ilk 20 ile bakıldığında çoğunluğunun yazlık-kırsal bölgelerden oluştuğu görülüyor. Bu bölgeler genellikle İstanbul’a yakın (Kocaeli, Yalova, Sakarya, Tekirdağ, Bursa, Düzce, Çanakkale, Bilecik) şehirlerden oluşuyor.

TALEP ARTINCA FİYATLAR YÜKSELDİ

GABORAS verileri değerlendirildiğinde 2020’nin ikinci yarısında arsa fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ülke genelinde ortalama yüzde 29 arttı. En fazla artış yaşayan il yüzde 70.5 ile Yozgat olurken, Yozgat’ı yüzde 62 ile Ardahan, yüzde 59 ile Tunceli takip etti. Arsa fiyatlarının en fazla arttığı ilk 20 ile bakıldığında neredeyse tamamına yakınının şehirleşmenin yoğun yaşandığı şehirlerin dışında, yazlık ve kırsal bölgelerden oluştuğu öne çıktı.

TARLALAR ARSA FİYATINA YAKLAŞTI

İzmir Urla’da gayrimenkul danışmanlığında bulunan Burhan Darıcılı hem salgın hem de İzmir depremininin ardından arsa ve tarlalara talebin arttığını ifade etti. Müstakil evlerde arzın azalmasının da talepte etkili olduğunun altını çizen Darıcılı, “İstanbul’da pandeminden kaçan, İzmir merkezde deprem korkusu yaşayan yer almak istiyor. Arsa metrekaresi bölgesimizde ortalama bin lira. Geçen yıl 250 lira olan tarla metrekare fiyatı ise 800 liraya yaklaştı. İnsanlar ufak bi ev yaparım diye düşünüyor o yüzden alıyor. Ancak her araziye ev olmaz. İlanlarda yazan bilgiler de vatandaşı yanıltıyor. Bu nedenle araştırmadan alım yapılmamalı” dedi. Son 1 yılda arsa ve arazi taleplerinin arttığını belirten Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, “İnsanlar maske ve mesafeden kaçmak, nefes almak için bir ev yaptırmak istiyor. Vatandaş, kredi faizlerindeki artış ve yüksek konut fiyatlar nedeniyle arsa alıp kendi evini yaptırmayı seçiyorlar. Bazen de prefabrik yapılar tercih ediliyor. Ancak alım yapmadan önce belediyeden gerekli sorgulamayı yapsınlar. İlanlarda her yazana ya da sözlü bilgilere güvenmesinler” açıklamasında bulundu.

ALMADAN ÖNCE İMARI ÖĞRENİN

GABORAS Veri Direktörü Orhan Vatandaş, arsa ve arazi alımlarında bölgenin imar koşullarının, ilgili kurumlardan detaylı bir şekilde öğrenilmesi gerektiğinden bahsetti. İmar affı beklentisiyle arazilere konut inşa edildiğinin altını çizen Vatandaş, “Eğer mevcut arazi, köy ve mahalle sınırları içerisindeyse inşaat izni alması mümkün. Yerleşim yerlerinden uzak bir bölgede ise vatandaş imar sorunu ile yaşayabilir. Burada satın alınacak arazilerde bağ evi yaptırmak için; söz konusu arazinin kadastral yola en az 25 metrelik cephesi olması gerekiyor. Bu imarsız arazilere yapılacak olan yapıların, arazinin yüzde 5’ini geçmemesi gerekiyor. Arazinin büyüklüğü ne kadar fazla olursa olsun en fazla 250 metrekarelik bir kapalı alana sahip olan yaşam alanı yaptırılabiliyor. Arsa yatırımı yapacak olan vatandaşların bu hususlara dikkat ederek yatırım tercihlerini yönlendirmeleri yararına olacaktır. Aksi halde şehirden kaçayım derken yeni bir kaçak yapı ve kondulaşma sorunu ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

En çok talerp artışı olan iller

1- Sinop: Yüzde 143
2- Kırıkkale: Yüzde 132
3- Kilis: Yüzde 117
4- Kocaeli: Yüzde 65
5- Muğla: Yüzde 62

En çok fiyat artışı olan iller

1- Yozgat: Yüzde 70.5
2- Ardahan: Yüzde 61,9
3- Tunceli: Yüzde 59.4
4- Burdur: Yüzde 55.8
5- Çorum:  Yüzde 55.4