Konut Haberleri
01 Mayıs 2012 07:04 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:25

Araplar toplu alımları hızlandırdı

Araplar toplu alımları hızlandırdı

Arap brokerler son iki ayda başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli projelerinde 1,5-2 milyar dolarlık alım sözleşmesi yaptı.

Mütekabiliyet onaylanırsa sözleşmeler gerçek satışa dönüşecek.

Türk inşaat sektörü yeni bir dönemeçten geçiyor. Birçok inşaat projesi daha lansmana çıkmadan Arap brokerlerın markajına giriyor. Müteahhitler ve yüklenici firma yetkilileri, resmi olmamakla birlikte Arap yatırımcılara sözleşme yoluyla satışlar yaptıklarını ve satışların mütekabiliyetle birlikte resmen gerçekleşeceğini dile getiriyor.

Ege Yapı Genel Müdür Yardımcısı Murat Aksoy, Ortadoğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetlerden özellikle de Azerbaycan'dan İstanbul'da mülk sahibi olmak isteyen kişiler olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye'ye çok büyük talep olduğunu belirten Aksoy, "Türk ekonomisinin hızla büyümesi ve siyasetimize olan güven Türkiye'yi Araplar için cazibe merkezi haline getiriyor. Ortadoğu ülkelerinden önce turist olarak gelenler, şimdi burada konut alarak Türkiye'ye yatırım yapmak istiyor. Birçok firmanın yaptığı konutlarda en az yüzde 20'lik kısım yabancı yatırımcılar tarafından ön sözleşme ile alınmış durumda" bilgisini verdi.

Mütekabiliyeti bekliyorlar

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de geçen yıl bir önceki yıla göre alışlarında düşüş olması da müteahhitler için düşüş değil bekleme olarak yorumlandı. Özyurtlar Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, her dönemden daha fazla yabancıların projelerle ilgilendiğine dikkat çekerek, "Artık Arap ülkeleri başta olmak üzere birçok yabancı yatırımcı şahıs olarak Türkiye'den mülk edinmek istiyor. Bu nedenle şirketler üzerinden ev almak yerine alım sözleşmesi yapıyorlar ve mütekabiliyetin çıkmasını beklemeyi tercih ediyorlar. Mütekabiliyetle birlikte sözleşmelerin hepsi gerçek alıma dönüşecek. Benim öngörüm yasa çıkar çıkmaz en az 2 milyar dolarlık rakamın bir anda Türkiye'ye gireceği yönünde" şeklinde konuştu.

Her şeyi alıyorlar

Avrupa'da yüksek kazançlı yatırım olanaklarının kalmaması, Ortadoğu'nun gözünü Türkiye'ye çevirdi. Yabancıların Türkiye'de sadece konuta ilgi göstermediğine değinen 216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Dündar, "Yabancıların talepleri arasında arsa, ofis ve otel bulunuyor. Yabancılara mülk satışının kolaylaşmasıyla birlikte Türkiye'ye yılda 10 ila 15 milyar dolarlık bir kaynağın girmesi hayal değil. Son iki ayda sırf bizimle gelip görüşen ve yeni yapacağımız projelerde yüzde 20-25'lik kısma talip olduklarını belirten aracılar var. Bunların birçoğu da farklı inşaat firmaları ile ön sözleşmelerini yapmış ve paraları bankada bloke edilmiş durumda. Mütekabiliyet geçer geçmez yabancı alımlarınd-da ciddi bir sıçrama yaşanacak" ifadesini kullandı.

Cari açık azalacak

Sektörde satışların artmasıyla birlikte ekonominin canlanacağını ve 100'e yakın alt sektörün harekete geçeceğini belirten Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ve Semerkand Yapı Genel Koordinatörü Neli Devidas, dışarıdan gelecek kaynağın cari açığın kapatılmasına da çare olacağını söyledi.

Karadeniz'e de ilgi büyük

Ege Yapı Genel Müdür Yardımcısı Murat Aksoy, Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Katar,Suriye,Irak,İran ve Türki Cumhuriyetlerinden talep aldıklarını belirterek, gelen aracıların İstanbul'un yanı sıra Karadeniz'de ev almak istediklerini söyledi.

Bugün