Gündem
08 Mayıs 2015 13:05 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:39

Araplar Mars'a gidiyor!

Sadece 10 ay önce kurulan Birleşik Arap Emirlikleri(BAE) Uzay Ajansı 2021 yılında Mars'a insansız uzay aracı yollayacağını açıkladı.

Araplar Mars'a gidiyor!
'Umut' adı verilen uzay aracı 2020'nin temmuz ayında yola çıkacak 2021'de yani BAE'nin bağımsızlığının 50. yılında Mars'ın yörüngesine ulaşacak. Mars Görevi Proje Müdürü Omran Sharaf, bu görevle Mars atmosferinin bu güne kadarki en 'detaylı resminin', yani Kızıl Gezegen'in atmosferiyle ilgili en kapsamlı verinin elde edileceğini açıkladı.

Elde ettikleri bulguların tüm dünyaya açık olcağını vurgulayan Sharaf "Bizim gibi genç ve küçük bir Arap ülkesi Mars'a ulaşabiliyorsa her şey mümkündür" diyerek uzay aracına neden Umut isminin verildiğini açıkladı.

BAE Başbakanı ve Dubai Emiri El Maktum ise Araplar'ın geçmişte bilginin gelişiminde önemli bir rol oynadığını ve bu rolü yeniden üstleneceğini belirtti. El Maktum uzay aracına Umut ismini vererek milyonlarca genç Arap'a ilham vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Proje Müdür yardımcısı Sarah Amiri ise projenin tamamen yerli olacağını ve proje ekibinin tamamen BAE vatandaşlarından oluştuğunu açıkladı. Projenin yayımlanan İngilizce videosunda El Maktum'un işaret ettiği hedeflere vurgu yapılıyor. Videoda Omran Sharaf Ortadoğu'nun bir zamanlar inovasyonun merkezi olduğunu vurguluyor.