Konut Haberleri
10 Kas 2014 07:21 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:07

Aranan patron teslim oldu

Ermenek’teki ocaktan iki madencinin cansız bedeninin çıkmasının ardından hakkında gözaltı kararı alınan ancak bulunamayan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar, dün savcılığa teslim oldu.

Aranan patron teslim oldu
KARAMAN’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili hakkında yakalama kararı çıkartılan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar, dün Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim oldu. Soruşturma kapsamında önceki gün de Saffet Uyar’ın işletmeciliğini yaptığı Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nden işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti ile ocağın işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar gözaltına alınmıştı.

1960’lı yıllardan bu yana işletilen bölgeye ilişkin en son ruhsat, 2007 yılında 1260 ruhsat numarası ile 10 yıllık süreyle ‘Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi’ne verildi. Verilen ruhsat alanı, 1421 hektar ancak 812 hektarlık alanda işletme izni bulunuyor.

5 ŞİRKET ÜRETİM YAPIYOR
Ruhsat sahasında; Ermenek Özkar Madencilik, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi, Özmerkez Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Turab Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Uyarlar Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile ‘rödovans sözleşmesi’ ile kömür üretimi yapılıyor. Bu 5 şirketten Ermenek Özkar Madenciliğin 3, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi’nin 1, Özmerkez Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 1, Turab Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 3, Uyarlar Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 1 olmak üzere ruhsat sahasında toplam 9 kapalı kömür ocağı bulunuyor.

Ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi’nin kamuya yaptığı bildirimlere göre, 2010 yılında yaklaşık 88 bin ton, 2011’de 97 bin ton, 2012’de 178 bin ton, 2013 yılında da yaklaşık 179 bin ton üretim yapıldı. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın açıklamasında ise “Ancak, bazı yerel kaynaklar tarafından dile getirilen, halen işletilen ocak sayısının belirtilenden daha yüksek olduğu, kamuya bildirilmemiş bazı kaçak ocakların da bulunduğu, ayrıca havzada yer alan ocaklarda 1000-1200 civarında işçinin çalıştığı ve üretim miktarlarının da bildirilenden daha fazla olabileceği iddiaları da araştırılması gereken önemli konuları oluşturmaktadır” denildi.


UYAR’IN AVUKATI: DEVLET HATALI
TESLİM olan Saffet Uyar’ın avukatı Şeref Han, dün yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Has Şekerler madeninin sahibi Saffet Uyar’dan sıradan çalışan işçiye kadar hiçbirisi tepesindeki binlerce ton sudan haberdar değildi. Tepenizde binlerce ton su olduğunu bilseniz bütün mal varlığınızı, hayatınız boyunca bütün birikiminizi bu suyun altına yatırır mısınız? Saffet Uyar ve çalışanlar bu kazanın mağdurudur. Bunun sorumlusu kim? 95-97 yıllarında orada üretimi kimin yaptığı, üretim planlarının kime verildiği…

Niye oradaki mevcut işletmecide eski imalat planları yok. Maden kanunu 29. Madde, bütün işletmelere nisan ayında üretim planı haritasını hazırlayıp Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne verme yükümlülüğü getirir. Aynı madde Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne de ocakta bu plan çerçevesinde bir tehlike var ise söz konusu işletmeyi uyarma ve durdurma yetkisini getirir. Şu anda o an için gözaltında olmadığı için kurtulmuş arkadaşlar ve Saffet Uyar dışında bu işin sorumlusu yokmuş gibi görünüyor. Tepenizde eski imalat var gitmeyin diye niçin uyarılmıyor?

Denetleme ve kontrol görevleri yerine getirilmiş mi lütfen sorgulayın. İmalat planından sonra uyarması gereken devlettir. Maden İşleri Genel Müdürlüğü koleksiyon olsun diye toplamıyor ki bunları. Eğer bakmayacaksa ve uyarmayacaksa niye istiyor imalat haritalarını. Devletin ben burada ciddi hatasının olduğunu düşünüyorum.

İŞÇİLERİN GÖRDÜĞÜ SU
(Daha önce işçilerin su sızıntısı konusunda maden sahiplerini uyardığı fakat dinlenilmediği iddiası) Maden ocaklarında sızıntılar olur ancak bu sızıntılar içilebilir nitelikte yer altı suları. Patlayan su yer altı suyu değil. Gelen su daha önce imalat yapılan eski bir ocakta biriken, sızmaya başladığı andan itibaren bir anda patlayacak nitelikte bir su.

ŞU AN BİLE PLANLAR YOK
(Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın, ‘Eski madene 6-7 metre yaklaşmışlar. Bu büyük bir hata’ açıklamasına yanıt) Öyle olması için 6-7 metre yaklaştıklarını bilmeleri gerekmez mi? Biliyor olsalardı eski imalata doğru, oraya gidilmezdi. Bilmiyorlar ellerinde üretim planı yok. Şu an bile bu plan yok.

UYAR’IN HAYATI BİTTİ
Ocak şefi
miz içerideki 16 madenciden bir tanesi. Türkiye’nin en iyilerinden bir tanesi. Biliyor olsa, intihar etmedi bu insanlar. Saffet beyin sağlık durumu iyi değil. Saffet beyin hayatı nereden bakarsanız bakın bitti deseniz yeridir. Ekonomik olarak bitti duygusal olarak bitti.”  - Cengizhan ÇATAL