Konut Haberleri
24 Kas 2016 10:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:51

Araba alacaklar dikkat! ÖTV zammı resmileşti!

Haftalardır konuşulan ve araç satışlarının patlamasına sebep olan araçlardaki ÖTV değişikliği bugün Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi...

Araba alacaklar dikkat! ÖTV zammı resmileşti!
Araç alacakların günlerdir beklediği haber geldi. ÖTV ile bazı kanunlarda değişiklik yapan yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. Yani resmi dille Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda  Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi gazete'de yayımlandı.

Bakanlar Kurulu oranı belirleyecek
Kanunla, Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (Il) sayılı listede yer  alan mallar için; mevcut oran değişikliklerine ilişkin yetki sınırları içinde  kalmak şartıyla, özel tüketim vergisi matrahını esas alarak fiyat grupları  oluşturmaya, bu fiyat grupları ve malların cinsi, sınıfı, üstyapı gövde tanımı,  emisyon türü ve değeri istiap haddi ile yolcu ve yük taşıma kapasitesi itibarıyla  farklı oranlar belirleyebilme; uygulanmakta olan oranları EURO normlarını  sağlayan katalitik konvertör sistemi ile teçhiz edilmiş taşıtlarda yarısına kadar  indirme ve kanuni oranına kadar çıkarma hususunda Bakanlar Kuruluna yetki  veriliyor.

Ayrı ayrı ÖTV...
Böylece, bir aracın vergilendirilmesinde sistem değişikliğine  gidilerek, vergileme ölçütleri genişletiliyor. Otomobillerin ÖTV oranları, sadece  motor silindir hacmine ve yaşına göre değil; satış fiyatına, tipine, sınıfına,  taşıma kapasitesine, cinsine, emisyonuna, kasa yapısına göre ayrı ayrı belirlenebilecek. Düzenlemeyle, bu konuları belirlemede Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.