Güncel
06 Eki 2020 22:00 Son Güncelleme: 06 Eki 2020 22:23

Antarktika üzerindeki ozon deliği son yılların en büyüğü

Dünya Meteoroloji Örgütü korkutan gerçeği duyurdu. Antarktika üzerinde oluşan ozon tabakasındaki delik son yılların en büyüğü ve en derini olarak kayıtlara geçti.

Antarktika üzerindeki ozon deliği son yılların en büyüğü

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) insanlığı uyardı. Antarktika üzerinde oluşan ozon tabakasındaki delikle ilgili korkulan gerçek paylaşıldı. Ozon tabakasındaki delik yıllık maksimum büyüklüğüne ulaştı. Son yılların "en büyük ve en derinlerinden biri" olarak kayıt altına alındı. 

Antartika üzerindeki ozon deliği maksimum büyüklüğe ulaştığı bildirildi. Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) yaptığı açıklamada Antarktika üzerindeki ozon deliğinin yıllık maksimum büyüklüğüne ulaştığını ve son yılların "en büyük ve en derinlerinden biri" olduğunu bildirdi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) alt kuruluşu olan DMÖ'nün Sözcüsü Clare Nullis, BM Cenevre Ofisi'nde konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Nulis şöyle dedi: "Copernicus Atmosfer İzleme Servisi'nden bilim adamları, Antarktika üzerindeki ozon deliğinin son yıllardaki en büyük ve en derin deliklerden biri olduğunu doğruladı." 

Ozon tabakasının (stratosfer) delinmesi sonucu insanlık için zararlı olan ultraviyole ışınları dünyaya direkt olarak ulaşıyor. Ozono tabakası bu ışınların yüzde 99'unu emme özelliğine sahip. 

DMÖ'nün Sözcüsü Clare Nullis, ozon tabakasındaki incelmenin doğrudan stratosferdeki sıcaklıkla ilgili olduğunu belirtti. Nullis, şunları söyledi: 

"Bunun nedeni, ozonun kimyasal olarak yok edilmesinde önemli bir role sahip olan kutupsal stratosferik bulutların yalnızca -78 santigrat derece altındaki sıcaklıklarda oluşmasıdır. Ancak temelde bu bulutlardaki buz, ozon bölgesini yok edebilecek bir reaksiyonu tetikler. Bu nedenle, bu yıl büyük ozon deliğini görüyoruz."