Güncel
16 Eki 2020 08:00 Son Güncelleme: 16 Eki 2020 08:02

Antalya arkeoparkına kavuşuyor! Yivli Minare ve çevresi arkeopark olacak

Antalya arkeopark

Antalya arkeoparkına kavuşuyor! Yivli Minare ve çevresi arkeopark olacak

Antalya'nın merkezinde bulunan 790 yıllık Yivli Minare ve çevresinde arkeopark alanı oluşturuluyor. Şehrin en önemli İslami yapılarından olan Yivli Minare ve çevresindeki çalışmalar tamamlandığında arkeopark ziyarete açılacak. 

Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, kot altında kalan tarihi yapı ve eserlerin ortaya çıkarılması için yol kazısı yapacaklarını belirterek projelerin hazırlandığını söyledi: "Proje koruma kurulundan geçtikten sonra uygulama yapıp, ziyarete açılacak. Kazıdan sonra ise projeye uygun şekilde restorasyon çalışmaları yapılacak”

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yeralan Yivli Minare ve doğusunda yer alan Atabey Armağan Medresesi’nde kazı çalışmalarının ardından restorasyona başlanacak. Medresenin temelleri açığa çıkartılıp, Arkeopark alanı olarak ziyarete açılacak.

ARKEOPARK GİBİ ZİYARETİ AÇILACAK

Günümüze sadece kapısı ulaşan Atabay Armağan Medresesi’ni özgün haliyle bırakabilmek için kazı çalışmalarına başladıklarını dile getiren Coşar, kazının ardından Yivli Minarenin altında 40 tane mezar bulunduğunu belirtti.

Hüseyin Coşar şunları söyledi: “Üzerinde maalesef daha önce dolaşılan, gezilen bir alandı. Biz bu mezarları Mevlevihane’nin oraya taşıdık. Tabi müze müdürüyle beraber yaptık. Medresenin kapısını açtığımız zaman bazı izlere ulaştık. İzleri takip ettik ve şuan gördüğümüz Atabay Armağan Medresenin, Selçuklu Medresesinin temellerine ulaştık. Tabi sonradan bazı eklemeler yapılmış. Bu niteliksiz eklemeleri kaldıracağız. Burada biz medresenin temellerini açığa çıkarıp, Arkeopark gibi ziyaretçilere açacağız” 

 

ETİKETLER
#Antalya Arkeopark