Konut Haberleri
05 Tem 2020 13:15 Son Güncelleme: 06 Tem 2020 10:04

Ankara’nın markalı konutta zam şampiyonu Teona

Kredilerin düşmesiyle birlikte bitmiş projelere gelen fahiş zamlar ev alacakların başını döndürdü. Devlet önüne geçmeye çalışsa da bazı projelerde 1 milyon bandındaki daireler 1 milyon 700 binlere kadar fırladı. Fahiş fiyat artışında şampiyon ise Ankara’daki Ümitköy Teona.

Ankara’nın markalı konutta zam şampiyonu Teona

Kredi faiz oranlarında yapılan indirimin ardından talepte yaşanan rekor artış, konut fiyatlarına zam olarak yansımıştı. Devlet, 27 Mayıs 2020 tarihinden itibaren fiyat artışı yapmış olan firmaları kredi destek paketlerinden yararlanamayacağını duyursa da firmaların gözünü karartması ve denetim konusunda yeterince çaba gösterilmemesi ortaya oldukça ilginç bir tablo çıkardı. Küçük çaplı müteahhitler fiyatlara bir gece de 70 bin liraya varan farklar koyarken, markalı projelerde ise servet değerinde fahiş zamların yaşandığı gözlemlendi.

Konut satışında İstanbul’la yarışan Ankara, fahiş fiyat artışlarında ise rakibini açık ara solladı. Ev almak isteyenlerin en çok şikayetçi olduğu şehirlerin başında gelen Ankara’da özellikle bazı markalı projelerin yeni fiyatlarını görenler gözlerine inanamadı. Başkentin fahiş fiyat artışında zirvede yer alan projesi; Kartallar Grup tarafından geliştirilen Teona Ümitköy oldu. 2017 yılında teslim edilen projede kalan 4+1 daireler ocak ayında 1 milyon 170 bin bandında satılırken, kredi faizlerinin düşmesinin ardından bir anda 1 milyon 700 bin liraya kadar çıktı. 500 bin liranın üzerinde gelen zamlar sonrası projeyle ilgili bakanlığa şikayet yağdı. Ayrıca projede yaşayanlar online şikayet platformları üzerinden işçilik kalitesi ve yalıtım sorunlarına ilişkin bir çok şikayette bulundu.

 Bu ve benzeri gelişmeler sonrası ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan bir kez daha devreye girdi ve denetimlerin daha sıklaştırılacağını duyurdu. Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun Maliye Bakanlığı müfettişleri ile beraber çalışma yapacağını açıklayan Pekcan, “Özellikle kredi kampanyasından sonra yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı. Pekcan ayrıca şu ana kadar farklı sektörlerden 12 bin firma ve 57 bin ürün için haksız zam şikayeti geldiğini de ekleyerek, çeşitli cezalar kesildiğinin altını çizdi.

MÜTEAHHİTLER SÜREKLİ FİYAT YÜKSELTİYOR

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Taylan, yapılan zamların sektörü ciddi anlamda tıkadığını söyledi. Müteahhitlerin artık el sıkıştıkları daireleri bile daha fazla kazanmak için satmak  vazgeçtiğini dile getiren Taylan, “Bizim en büyük sıkıntımız, gayrimenkul fiyatlarının sürekli değişiyor olması. Mal sahipleri ve müteahhitler sürekli fiyat artırımına gidiyorlar. Anlaşma yapılan fiyat üzerinden pazarlık bozuluyor. Bu durum hem emlakçıyı hem de alıcıyı mağdur ediyor. Alıcılar da bu durumun sorumlusu olarak emlakçıları görüyor ki bu, meslektaşlarımı üzüyor” ifadelerini kullandı. Piyasanın dengelenme sürecinde olduğunu de belirten Taylan, yakın zamanda fiyatlarda düşüş beklediklerini de ekledi.