Konut Haberleri
05 Oca 2017 13:55 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:56

Ankara'nın 14 yıllık rüyası gerçek oldu! Keçiören metrosuna kavuştu

1 milyar lira maliyetle açılşan 14 yıllık rüya Keçiören metrosu bugün tarih yazdı...

Ankara'nın 14 yıllık rüyası gerçek oldu! Keçiören metrosuna kavuştu
İnternette fenomen haline gelen Keçiören Metrosu sonunda bitti… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla efsane metro bugün açıldı. 2004 yılından beri Ankaralıuların beklediğin Keçiören Metrosu, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Binali Yıldırım ve Ahmet Arslan'ın katıldığı törenle hizmete girdi... 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Keçiören Metrosu'nun açılış töreninde.

9 kilometrenin üzerinde bir hatta sahip olan Ankaralıların beklediği Keçiören metrosu açılıyor. 9 bin 220 metre uzunluğunda olan ve 9 istasyonu içeren hat ile Ankaralılar Şehitler İstasyonu'ndan başlayarak Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) kadar 9 istasyon kesintisiz gidebilecek, AKM'de de Yenimahalle'den gelen raylı sistemle entegre olacak şekilde Kızılay'a kadar taşınacak.

Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Bu hattın test sürüşüne geldiğimizde, bir genç bana şunu dedi: Aşkımız Keçiörenmetrosu gibi olsun, hiç bitmesin. Gençlere yeni bir tavsiyem var, kendinize yeni bir slogan bulun. Keçiören metrosu bitti" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:

Bu hattın açılmasıyla raylı sistem Ankara'da 65 kilometreye durak sayısıda 55'e yükseliyor. 1 milyara malolan bu metro Ankara'ya helal, hoş olsun. Ankaralılar bunu hak ediyor. Geçtiğimiz 15 yılda Allaha şükür yolları donattık. Türkiye'nin 14 büyükşehri başkent ile hızlı tren ağlarıyla birleşmiş olacak. Sayın Cumhurbaşkanım her şehrimiz bizim gözbebeğimizdir. Ankaralılar artık dünyanın önemli başkentinden birinde yaşadığını artık daha iyi anlıyorlar. Ankara bu projelerle dünya şehirleri arasında hakettiği yeri alacaktır. Tarihimiz güçlü, potansiyelimiz büyük. Vatandaşlarımız ve ülkemiz her şeyin en iyisini hakediyor. Bu yıl içerisinde en büyük değişimi Ak Parti iktidarında gerçekleştireceğiz. Anayasa değişikliği ile vesayet rejimi tarihin derinliklerinde kaybolup gidecek. Yeter! Artık söz milletindir. Keçiören metrosu bitti ama millete hizmet aşkımız hiç bitmeyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Açılışını yaptığımız Keçiören metro hattının hayırlı olmasını diliyorum. Bu metro hattının başkente kazandırılmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi. 11 yıl Keçiören'de ikamet ettiğini ifade eden Erdoğan, "Hem biraz geç hem güç olan bu hattın açılmasına en az sizin kadar sevindiğimi söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti:

Keçiören'in hikayesi bir yönüyle Türkiye'nin hikayesidir. Keçiören Ankara'nın en güzide yerlerinden biridir. 2. Dünya Savaşı sonrası Ankara önemli bir yük üstlendi. İç Anadolu'dan Ankara'ya göç edenler Keçiören'e geliyordu. Bu metro hattı ile ulaşım konusunda çok önemli bir sorunu aşıyoruz. Keçiörenli olmak çok daha ayrıcalıklı olacak. 15 Temmuz Keçiören'in dik duruşunun en güzel örneğidir. Keçiören şehitler verdi, gaziler verdi."

İşte Keçiören Metrosu'nun durakları

AKM-Keçiören arasındaki seyahat süresini 17 dakikaya indirecek metro hattında, başlangıçta 6 set (3'lü dizi) vagonlarla, 7 dakika aralığıyla hizmet verilecek. İhtiyaca göre servis aralığı daha da kısalacak Keçiören Metrosu'ndan, AKM istasyonunda Batıkent Metrosu'na aktarma sağlanacak.
Keçiören'in trafiğine ve toplu taşıma sistemine büyük kolaylık sağlayacak 9 bin 200 metre uzunluğundaki Keçiören Metrosu, Şehitler (Gazino), Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Belediye, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ ve AKM istasyonlarından oluşuyor.

Bakanlıkça yapımı tamamlanan Keçiören Metrosu'nda, yolcu taşımacılığına yarın başlanacak.
Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz 2003'te öz kaynaklarıyla yapımına başladığı metro hattının bina ve inşaat yapım çalışmalarına 306 milyon 410 bin lira harcayarak inşaatı yüzde 43,19 seviyelerine getirmiş, 25 Mart 2011'de hattın yapımını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına devretmişti.