Konut Haberleri
06 Haz 2016 12:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:24

Ankaralıya dev metro müjde! Günde 800 bin kişiyi taşıyacak

Ankara'nın yıllardır beklediği dev metro projesi Keçiören Hattı, bu yıl sonunda devreye girecek...

Ankaralıya dev metro müjde! Günde 800 bin kişiyi taşıyacak
Ankaralıya büyük metro projesi... Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Ahmet Arslan, Ankaralıların yıllardır beklediği Keçiören Metro Hattı'nın,  yıl sonunda hizmete gireceğini bildirdi.

Bakan Arslan, Atatürk Kültür Merkezi ile Keçiören arasında yapımı  devam eden 9,2 kilometrelik Keçiören Metrosu’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Arslan, Başbakan Binali Yıldırım’ın Bakanlığı döneminde  özellikle toplu taşıma yükünün karayollarından alınarak, deniz ya da  demiryollarına kaydırılması için çalışmalar yapıldığını, yüksek hızlı trenler ve  şehirlerarası yolları rahatlatmaya başladıklarını söyledi.

Eskişehir, Konya, Ankara ve İstanbul hatlarından sonra devam eden  diğer hatları da bir bir devreye alarak karayollarının şehirlerarası toplu taşıma  yükünü azaltmış olacaklarını vurgulayan Arslan, “Marmaray, Egeray  gibi şehir içi  demiryolu hatlarının yanı sıra yeni metro hatlarını da devreye alarak  büyükşehirlerde keşmekeşe dönen şehir içi ulaşım çilesine de artık bir son vermek  istiyoruz. Bizim asıl gayemiz, Türkiye'mizde sürücü ve yolcuların can ve mal  güvenliğini en üst düzeyde sağlandığı, konforlu yolculuklara olanak sağlayan  ulaşım şebekeleri kurmak. Bu kapsamda da özellikle kent içi raylı sistemlerin  geliştirilmesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bakanlığımızın Ankara’da uzun  yıllar beklenen metro hatlarını devralmasının altında da bu önem yatmaktadır”  diye konuştu.

Bakan Arslan, Ankara’daki metro hatlarını tamamlanma işinin 2011  yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı Demiryollar  Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğüne devredildiğini anımsatarak,  "Genel Müdürlüğüm döneminde ilk adımını atmak Sayın Başbakanımız Binali  Yıldırım’ın liderliğinde bize nasip olmuştu. Umuyoruz ki Keçiören hattını da  tamamlamak yine bizlere nasip olacak” dedi.

Başlatılan 3 hattan ikisinin hizmete alındığına dikkati çeken Arslan,  Keçiören hattını da kısa sürede hizmete vermek amacıyla 3 vardiya çalışıldığına  dikkati çekti. Batıkent ile Keçiören metro hatlarını birbirine bağlayacak hat  kesiminin yapımı amacıyla 16 Nisan’da AKM-Akköprü hattının kapatıldığını  hatırlatan Arslan, “Bu çalışmalar nedeniyle AKM’den Akköprü’ye vatandaşımız  otobüs aktarması ile geçmek zorunda kalıyordu. Bu çileyi bir an önce bitirmek  amacıyla 16 Haziran’da tamamlanması planlanan inşa işlerini 3 vardiya halinde  süren çalışmalarımızla 37 günde tamamladık. Böylece AKM-Akköprü metro istasyonunu  24 Mayıs’ta açmış olduk” ifadelerini kullandı.

Arslan, Keçiören’in Ankara’nın en büyük ilçesi olduğunu ve bu nedenle  günün her saatinde trafik çilesine maruz kalındığını anlatarak, özellikle Fatih  Köprüsü üzerinde Sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik yoğunluğu nedeniyle  tüm Ankaralıların en büyük beklentisinin, bu metro hattının bir an önce hizmete  girmesi olduğunu söyledi.

Projenin tamamlanıp hattın hizmete alınması için gerekli tedbirlerin  gözden geçirildiğini belirten Arslan, hattın Keçiören'de Gazino istasyonundan  başlayıp, Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Keçiören Belediyesi, Meteoroloji, Dışkapı,  ASKİ, Atatürk Kültür Merkezi'ne ve burada mevcut metrolara bağlandığını ifade  etti.

Bakan Arslan, hattın toplam uzunluğunun 9,2 kilometre olduğunu,  hizmete girip tam kapasite çalıştığında Keçiören'den Ankara'nın merkezine günde  700-800 bin, saatte ise 50 bin yolcunun seyahat edebileceğini kaydetti.

Keçiören Metro Hattı'nda inşaat çalışmalarının yüzde 100’ünün  tamamlandığını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Şu anda metroların birbiriyle uyum içinde çalışmasını sağlayacak  sinyal sistemi ve elektro mekanik işlerini yapıyoruz. Sinyalizasyon sistem  kurulumlarının yüzde 81’ini tamamladık. İnanıyorum ki bu yılın sonunda  milyonlarca Ankaralının beklediği bu hattı hizmete alarak vatandaşımızın hayatını  kolaylaştıracağız. Ankaralı hemşehrilerimizin şehir içi seyahatlerini eziyetten  keyfe dönüştüreceğiz."
ETİKETLER
#ankara #ankara metro