Kentsel Dönüşüm
06 Mayıs 2013 11:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:24

Anka Yapı Fikirtepe'deki ilk projeyi satışa çıkardı

Anka Yapı, kentsel dönüşümün çok konuşulduğu yerlerden biri olan Fikirtepe'deki ilk projeyi görücüye çıkardı.

Anka Yapı Fikirtepe'deki ilk projeyi satışa çıkardı

 

Bölgede 1600 kişiyle anlaşan Anka Yapı, 550 daireden oluşan EvimKadıköy projesinin resmi satışlarını başlattı.Yaklaşık 2,5 yıldır gündemden düşmeyen Fikirtepe'nin ilk projesini satışa çıkaran firma Anka Yapı oldu.

Bölgede 3 adada çalışmalarını sürdüren Anka Yapı, yüzde 100 anlaşma sağladığı 3357 ada 3 nolu parseldeki 550 dairelik Evim Kadıköy projesini satışa çıkardı. Hem Fikirtepe'nin hem de Anka Yapı'nm ilk lansmanmda konuşan Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, Fikirtepe'nin özel proje alanıyla yıllardır Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirterek, Fikirtepe özel proje alanı olması nedeniyle İstanbul'un merkezlerinden birinde yenileme fırsatı sundu.

Biz de bu bölgede bunu gerçekleştiren ilk firma olduk

Temel, EvimKadıköy'ün 4.14 emsale göre yapıldığını, 80 metre yükseklikle sınırlandırıldığını belirterek, arsanın toplam büyüklüğünün ise 70 dönüm olduğunu söyledi.Şaadet Temel, EvimKadıköy'ü bu noktaya getirmek için geniş bir ekiple uzun süredir çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi: "1600 kişiyle kat karşılığı sözleşme yaptık. 5 Şubat 2012'de hak sahiplerini taşıdık. Taşınma masrafları ve kiralarını ödedik. Sonra o parselleri birleştirdik ve tek tapuya çevirdik.
Üzerlerinde bulunan haciz, ipotek vs. gibi tüm prosedür ve sorunları çözdük. Terkler ve yol planlarını yaptık. Elimizde 10 bin evrak birikti.

Bunları da kamyona yükleyip belediyeye götürdük. Bu şekilde arsaları birleştirip tek tapu çıkaran ilk firma olduk. Ruhsatı aldık.
Projenin önünde hiçbir engel kalmadı." Maliyeti 400 milyon $Temel, EvimKadıköy'ün 3 etabında toplamda 3 bin bağımsız bölüm bulunduğunu, bunun 2400'ünün daire, 200'ünün dükkan ve 400'ünün de ofislerden oluştuğunu belirterek, "EvimKadıköy'ün maliyeti 400 milyon doları bulacak. 3 bin bağımsız bölümden hak sahipleri 1200 daire alacak. Diğer üniteleri ise biz alacağız. Cirosal olarak yüzde 55 hak sahiplerinin yüzde 45 ise bizim olacak. Hak sahiplerinin yüzde 9o'ı da dairelerini satmak istiyor" dedi.

KDV'Sİ YÜZDE 1 Şaadet Temel, yeni konut satışlarında KDV oranlarının yeniden düzenlendiğini hatırlatarak, "Yeni KDV düzenlemesi çıkınca hemen belediyeye gittik. Gerekli başvuruları yaptık. Bu bölgenin arsa rayiçleri 459 lira olduğu için bizim sattığımız konutlarda vatandaşlar yüzde 1 KDV ödeyecek" dedi.

'Fiyatlar 10 bin dolar olur'Şaadet Temel, EvimKadıköy'ün yapıldığı noktanın İstanbul'un önemli kesişim yerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, metro, metrobüs, E5, tren, otobüs gibi pek çok ulaşım yolu ve aracın projeye çok yakın olduğunu söyledi.
Temel, bu nedenle bölgenin büyük bir yatırım fırsatı sunduğunu anlatarak, "İstanbul'da fiyatlar Berlin, Londra ve Paris gibi benzer şehirlerden çok daha düşük. Fiyatlar hâlâ çok uygun durumda ve metrekaresi 2 ila 4 bin dolarlara daire satılıyor. 5 yıl sonra fiyatlar 10 bin doları görecektir. Ancak bu Fikirtepe gibi yenileme projeleriyle olur" diye konuştu.
20 bin devre mülk yapıyor. Şaadet Temel, şimdiye kadar 8 bin konutu tamamlayıp teslim ettiklerini belirterek, EvimKadıköy'ün dışında proje çalışmalarının da olduğunu söyledi.

Armutlu'da 20 bin devremülkten oluşan projenin inşaatına başladıklarını açıklayan Temel, "Projeye 3 ay önce başladık. İçinde kaplıcalar da olacak. Ayrıca İstanbul Soğanlık'ta 19 katlı 2 kuleye başladık" diye konuştu.Sosyal tesislere geniş yer verdi Fikirtepe'nin merkezinde bulunan EvimKadıköy'ün tek bloktan oluşan ilk etabında stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5.5+1 loftlar gibi farklı daire seçenekleri yer alıyor. Projede yer alan dairelerin çoğunda Adalar, Tarihi Yarımada, Haydarpaşa, Harem ve Marmara Denizi manzarası bulunuyor. Projede toplam 2.500 metrekare alandan oluşan 13 adet dükkan bulunuyor. EvimKadıköy'de açık ve kapalı havuz, fitness center, spa vs. bulunuyor.

Modüler sistem uyguladı Evim Kadıköy'ün mimarı Ahmet Erkutoğlu da, projeyi tasarlarken hak sahiplerinin arsa paylarına göre de bir planlama yaptıklarını belirterek, farklı ihtiyaçları gözeterek modüler sistem kurguladıklarını kaydetti. Erkutoğlu, projenin Fikirtepe'nin en güzel noktalarından birinde yapıldığını söyledi. Anka Yapı satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Eli Aseo da, metrekare fiyatlarının 4 bin 800 liradan başladığını, fiyatların ise 220 bin lirayla 4.5 milyon lira arasında değiştiğini açıkladı.
'Kadıköy İmar artışını kaldırmaz' Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Kadıköy'de bazı müteahhitlerin vatandaşa gelip 'biz bakanlığı tanıyoruz bize yerinizi kat karşılığı verin' söylentileri yaydığını, Kadıköy'de bir emsal artışı çalışmalarının olmadığını ifade etti.

Vatandaşların bu tip söylentilere inanmamaları uyarısında bulunan Bayraktar, "Kadıköy imar artışını kaldıracak durumda değil" dedi.
Bunun siyası bir karar olduğunun altını çizen Bayraktar, "Oturulur Kadıköy Belediyesiyle, Kadıköy halkıyla konuşulur, Kadıköy muhtarlarıyla toplanılır, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuşulur. Hükümet bunu ele alır. Bu meseleler sadece Kadıköy için değil Türkiye'nin her tarafı için enine boyuna konuşulur. Ama Kadıköy bir imar artışını kaldıracak durumda değil" dedi.
Kentsel dönüşümün belediyeler tarafından artık istendiğini ifade eden Bayraktar, "Vatandaşın tepkisi üzerine Belediye başkanları dönüşüm kapsamında olmayan mahallelerin neden dönüştürülmüyor diye soruyor. İnsanların bilinci değişti. Şu anda kentsel dönüşüm konuşuluyor" diye belirtti.

'İmar planı yapma yetkimiz var' Bakanlığın belediyelere göre daha kolay imar planını onayladığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Bayraktar, Belediyelerin 3 ay içerisinde yapmadığı imar planlarını bakanlığın yapma yetkisi olduğunu belirterek, şunları dile getirdi: "Bize bu şekilde valiler üzerinden 100 tane imar planı müracaatı geldi.
20 tanesinin imar planını yaptık. 80 tanesini yapmadık. Yaparken de diyoruz ki belediyeye, bunların imar planlarını neye istinaden yapmadın, ne eksiği vardı? O da diyor ki, şu şu şartlardan dolayı sıkıntısı vardı. İmar planını yapmadık. Doğruysa biz de yapmıyoruz."