TÜVTÜRK'ten açıklama!

TÜVTÜRK, bugünler de gündemde olan egzoz gazı emisyon ölçümlerine dair açıklama yaptı.

TÜVTÜRK açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA)'nın yayınladığı bir rapora dayanarak bir otomotiv grubunun bazı dizel araçlarının ABD Çevre standartlarına uymadığın tespit etmesini takiben başlayan süreçle birlikte, TÜVTÜRK tarafından yapılan egzoz gazı emisyon ölçümlerine dair araç sahiplerinden çeşitli sorular yöneltilmektedir. Basında yer alan haberlere göre, bir kamu kurumu olan Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) ile ilgili otomotiv grubu arasındaki mevcut durum, araçların ilk ithaline yönelik izinlerin alınması (homologasyon) ile ilgili testleri içermektedir. Araçların trafiğe çıkış sonrası belli yıl sonunda yapılan periyodik egzoz gazı emisyon ölçümlerinin bu olay ile bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Trafiğe ilk çıkışa yönelik yasal izinlerin alınması için yapılan ölçümler, periyodik ölçümlere göre farklı ve daha geniş kapsamlıdır. Aşağıdaki bilgileri de bu vesileyle ayrıca paylaşmak isteriz: Türkiye'de periyodik araç muayenesi için de gerekli olan egzoz gazı emisyon ölçümleri, TÜVTÜRK'le birlikte, bu konuda kendisi ayrıca yetki almış birçok noktada yapılmaktadır. Egzoz gazı emisyon ölçüm hizmeti vermek isteyen kurumlar mevcut durumda iki farklı belgeden (TS EN ISO IEC 17020 veya TSE 12047) birine sahip olmak zorundadır. TS EN ISO IEC 17020 bağımsız muayene kuruluşlarını düzenleyen özel bir akreditasyon standardı iken, TSE 12047 otomotiv servislerine yönelik bir standarttır. Bunlardan herhangi birine sahip olmayan kurumlar egzoz gazı emisyon ölçümü için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmezler. Şu anda bu alanda Türkiye'de A tipi 17020 akreditasyonuna sahip olan tek kuruluş TÜVTÜRK'tür. TÜVTÜRK, bağımsız A tipi bir muayene kuruluşu olarak kayıtlarımıza göre tüm egzoz emisyon ölçümlerinin yüzde 35'ini yaparken, geri kalan yüzde 65'i ise TSE 12047'ye sahip otomotiv servisleri tarafından yapılmaktadır. Yani tüm egzoz ölçümlerinin 3'de 2'si, bizzat otomotiv bayileri/yetkili servisleri tarafından yapılmaktadır.

TÜVTÜRK bu konuda farklı bir imtiyaza sahip değildir. TS EN ISO IEC 17020, A tipi muayene kuruluşunun "Bağımsız, tarafsız ve dürüst" olmasını ve denetimlerinin de buna göre yapılmasını şart koşmaktadır. TÜVTÜRK'ün denetimleri, bir kamu otoritesi olan Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılmaktadır. Bu kapsamda, egzoz emisyon ölçümü sürecine otomotiv firmalarının dahil olması yasal açıdan izin verilen bir durum olmasının yanında, egzoz emisyon ölçümü konusunda Türkiye'de "Bağımsız, tarafsız ve dürüst" A tipi muayene kuruluşu olarak akredite edilen ve denetimleri buna göre yapılan tek kurum TÜVTÜRK'tür.

TÜVTÜRK’ün hissedarlık yapısı ile ilgili olarak ise şunları paylaşabiliriz; Rekabet Kurulu’nun 03.02.2005 tarih ve 05-07/55-22 sayılı kararıyla, Türkiye genelinde araç muayene hizmeti sunmasında sakınca görülmeyerek her iki bölge için ayrı ayrı açılan ihaleleri kazanan ve bugüne kadar söz konusu kamu hizmetini başarıyla ifa eden TÜVTÜRK, ortaklık yapısını da otomotiv kuruluşlarının muayene işinde yer almasına sınırlar getiren söz konusu Rekabet Kurulu kararı, Türk Akreditasyon Kurumu’nun görüşleri ve TS EN ISO IEC 17020 Standartı doğrultusunda oluşturmuştur. Bu sınırlamalar doğrultusunda, bir otomotiv şirketi, TÜVTÜRK gibi bir muayene kuruluşunda hakim ortak olamamaktadır.

Buna istinaden, Doğuş Otomotiv de bildiğiniz üzere TÜVTÜRK’ün sadece %33 oranında hissesine sahip olup, geri kalan hisseler Alman menşeili TÜV SÜD AG ve İngiliz menşeili Bridgepoint sahipliğindedir."