Trapikal kuru ormanlar tehdit altında

ANKARA (AA) - Araştırmacılar, tropikal kuru ormanların dünyanın en tehdit altındaki doğal ortamları arasında olduğu konusunda çevrecileri uyardı.

Sonuçları Science dergisinde yayımlanan çalışmada, gezegenin başka hiçbir yerinde bulunmayan birçok türe evsahipliği yapan çok az sayıda kuru ormanın koruma altında olduğu bildirildi.

Araştırmacılar, Meksika, Arjantin ile Karayipler'de geniş ve dağılmış bir şekilde bulunan kuru ormanların, dünyanın başka hiçbir yerinde görülmeyen 6 bin 958 odunsu bitki türüne evsahipliği yaptığını tespit etti.

Çalışmada, bu türlerin biyolojik ve genetik önemine rağmen kuru ormanların büyük bölümünün korunmadığına dikkati çeken araştırmacılar, "Tropikal bölgelerdeki iklim sıcaklıklarının daha da artması durumunda sıcağa ve kuraklığa karşı kuru orman türlerinin adaptasyonunun sağlanması küresel öncelik olmalıdır." ifadesine yer verdi.

Geçmişte İnkalar gibi gelişmiş medeniyetlerin faydalandığı belirtilen kuru ormanların, ekilebilir arazi olanağı sunarak mısır, domates, fasulye ve fıstık gibi önemli gıdaların kaynağı olduğuna işaret edildi.

Amazon yağmur ormanlarının yüzde 10'una karşılık, Kuzey Brezilya'daki Caatinga kuru ormanının yaklaşık yüzde 1'i tamamen koruma altında bulunuyor.







Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir…