Marmaray’da 'Bu şartlar altında yolcu taşınamaz’ raporu

Marmaray Projesi’nin sinyalizasyon danışmanı olan deneyimli mühendis Rıza Behcet Akcan, Marmaray’a ilişkin bağımsız bir denetim kuruluşunun "bu şartlar altında trenlerle yolcu taşınmaması gerektiğini" belirten bir rapor sunduğunu söyledi

Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, Marmaray projesine ilişkin bir panel düzenledi. Marmaray Projesi konusunda cevaplanamayan sorulara yanıt aranan panele projenin sinyalizasyon danışmanı olan deneyimli mühendis Rıza Behcet Akcan ve ulaştırma konusunda çalışmaları olan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar katıldı.
 
Sol Gazetesi'nden Rıfat Doğan'ın haberine göre, panelde ilk sözü alan YTÜ Ulaştırma Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, "Marmaray ilk yapıldığında karşı çıkmadığını ancak böyle olduğunu bilseydim en başta karşı çıkardım" dedi. Bayraktar, açılan projenin Marmaray olmadığını, Marmaray'ın 76 kilometre uzunluğunda hizmete girmesi beklenen bir proje olduğunu belirtti. Kapanan istasyonlara değinen ve banliyö hatlarının metro hatlarına çevrilerek TCDD'nin elinden yetkilerinin alınacağını vurgulayan Bayraktar, işlevlerini yitiren Halkalı Sirkeci ve Gebze Haydarpaşa garlarının tarihi dokusunun kaybolacağını ifade etti. 14 kilometrelik Marmaray için tren seferlerinin durdurulduğunu söyleyen Bayraktar, insanların aptal yerine konulduğunu iddia etti. 3. köprünün yarattığı tahribatın altını çizen Bayraktar, Türkiye'de hep bir köprü lobisinin bulunduğunu söyledi.
 
'Arızaya şahit oldum'
 
Bayraktar'ın ardından söz alan Rıza Behçet Akcan, Marmaray ile ilgili güvenlik sorunlarına değindi. Akcan, demiryollarında güvenliğin hareketli hat, sabit durum, acil durum ve ticari şirketin güvenliği şeklinde sıralanabilecek dört başlığı olduğunu ifade etti. Akcan, hareketli hat denilen başlığın yolcu taşımada kullanılan trenler olduğunu belirterek, "bu güvenlik başlığı üretiminden test sürüşlerine kadar oluşan bir süreci kapsar” dedi.
 
Marmaray'da kullanılan trenlerin test sürüşleri sırasında birçok arızanın ortaya çıktığını belirten Akcan, kumandaya uymayan kapıların açılıp kapandığını, duran ve kapıları açılan trenlerin hareket ettiğini ve bizzat bunlardan birine kendisinin şahit olduğunu söyledi.
 
'Trenler yolcu taşıyamaz'
 
Akcan, bağımsız bir denetim kuruluşunun test sürüşleri ve yaşanan arızalar nedeniyle Bakanlığa "bu şartlar altında trenlerle yolcu taşınmaması gerektiğini" belirten 10 maddeyi geçkin rapor sunduğunu, bu raporu okuyan arkadaşlarından öğrendiğini dile getirdi. Acil durumlarda oluşabilecek risklere de değinen Akcan, Marmaray'da kapıların arızalanması veya başka bir durumda oluşabilecek bir tehlike ve acil durum anında yolcular arasında yaşanabilecek bir paniğin çok kötü sonuçlar doğurabileceğine işaret etti. Akcan, Marmaray ile ilgili sigorta işlemlerinin de tamamlanmadığını, sigorta şirketinin sözleşmeyi imzalamama gibi bir olasılığının bulunduğunu bu imzayı atsa bile doğabilecek sorunlar için daha fazla ücret talep etmiş olabileceğini söyledi.
Yazlıklarını belgesiz kiraya verenlere ceza! Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu Ev fiyatları ve konut kredisi faizleri uçtu! AVM ciroları şubatta yıllık yüzde 114,6 arttı Gülten Dayıoğlu Ödülü sahibini buldu O ülkede konut fiyatları rekora yaklaştı