Konutta KDV ve ÖTV indirimi fırsatı sürüyor

Üç aylığına getirilen ve konutta ÖTV-KDV indirimi sağlayan düzenlemenin bitmesine artık sayılı günler kaldı.

Son dönemde oldukça gerileyen konut satışlarını hareketlendirmek için yapılan vergi indirimleri için süre giderek daralıyor. Konuttaki krize can suyu olması amacıyla yapılan KDV, ÖTV ve tapu harcı indiriminin süresi 31 Aralık tarihinde bitecek. 

31 Mart’tan 31 Aralık’a uzatılan vergi indirimleriyle, beyaz eşyada yüzde 6.7 oranındaki ÖTV sıfırlanırken, mobilyada KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.

50 BİN LİRA CEPTE KALIYOR

150 metrekareden büyük konutların tesliminde alınan KDV oranı yüzde 8'e düşürüldü. İndirim kapsamına 150 metrekareden küçük olan konutlar dahil edilmiyor. 500 bin lira değerindeki bir evin yüzde 18 KDV ile satıldığı düşünüldüğünde vatandaşın indirim öncesi bu eve 90 bin lira KDV ödenirken, indirimle 40 bin lira ödemesi yeterli olacak. Böylelikle vatandaş 50 bin lira kar elde edilebiliyor.

TAPU HARCI DA DÜŞÜRÜLDÜ 

Sadece KDV indirimi değil tapu harcı tarafında da yüzde 4'lük kısım yüzde 3’e düşürüldü. Mayıs ayından beri uygulanan yüzde 10'luk indirim ile 300 bin liralık bir konutta KDV'den 30 bin TL, tapu harcı tarafın 3 bin TL cepte kalacak.

Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir…