İmamoğlu'ndan ürküten açıklama: "50 bin sanıyorduk 200 binin üzerine çıktı"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kentte yapılan bina tespitlerinde depreme dayanıksız bina sayısındaki rakamları açıkladı. İmamoğlu, yapılan taramaların devam ettiğini kaydederek "Bu yılın sonuna kadar bütün ilçelerde, bina tespiti üzerinde yaptığımız sayılarda gördük ki 50 bin olarak gördüğümüz sayı 200 binin üzerine çıkmakta."

İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlık Toplantısı'nda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'da 200 binden fazla riskli bina bulunduğunu dile getirdi. 

İmamoğlu, İstanbul'da ve Türkiye'de milyonlarca konut dönüştürüldüğünü, buna rağmen milyonlarca konutun dönüştürülme zorunluluğu olduğunu altını çizerek, şu açıklamalarda bulundu: 

DÖNÜŞMESİ GEREKEN 790 BİN KONUT

"Bunun rakamı da 6 milyon konutun üzerinde. Bunun da ciddi bir bölümü İstanbul'da, 790 bin yapı İstanbul'da. İstanbul’un en büyük tehdidinin deprem olduğunu hepimiz biliyoruz. 99 yılından bu yana çok iş üretildi, çok güzel işler yapıldı, İstanbul ve Türkiye’de milyonlarca konut dönüştürüldü ve en yetkili ağızdan biliyoruz ki milyonlarca konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun büyük bir kısmı İstanbul’da. Buna dair tedbirlerin alınması lazım, hep beraber bir mücadelenin parçası olmaya ihtiyacımız var. Biz olacak mı olmayacak mı kısmının ötesinde ortak akılla, katılımla mücadeleyle süreci tanımlamakla mesulüz. İBB olarak da hem somut tespitleri yaparken somut adımların atıldığı bir kurumuz. Farklı düşünmediğimiz bu ortamda tek düşünceye bağlı bir mekanizma üretmemiz lazım" dedi.

50 BİN SANIYORDUK 200 BİNİN ÜZERİNDE

İmamoğlu, "İstanbul’da bir büyük depremin yüz milyarlarca dolar zararı var desem biri bana yanılıyorsun dese ben kendimi iddiamı ispatlarım. İstanbul iyi ve dayanıklı olursa, Türkiye’nin de kendini her anlamda güvende hissedeceği kesindir. Biz birebir bina tespitleri yapıyoruz. Şu anda Silivri ve Avcıları tamamladık, Küçükçekmece’de devam ediyoruz. Bu yılın sonuna kadar bütün ilçelerde, bina tespiti üzerinde yaptığımız sayılarda gördük ki 50 bin olarak gördüğümüz sayı 200 binin üzerine çıkmakta. Bu kadar binanın dönüşümü sadece tarifle, ilçe belediyesiyle, Şehircilik Bakanlığı elinden geleni yapıyor mu yapıyor, İBB geçmişte yaptı mı yapıyor. Buna kimsenin itirazı yok. Ama bunun başarıya taşınması için herkesin içinde olması ve ciddi anlamda finansal desteğe ihtiyaç vardır" şeklinde konuştu.

Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu Gülten Dayıoğlu Ödülü sahibini buldu İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir…