Futbolda Avrupa'nın vergi cenneti Türkiye

Futbolculara uygulanan yüzde 15 vergiyle Türkiye Avrupa'nın vergi cenneti oldu. Avrupa'da ortalama oran Türkiye'nin üç katı...

Avrupa'da futbolculara uygulanan vergi oranları göz önüne alındığında Türkiye adeta cennet gibi. Türkiye, Spor Toto Süper Lig'de forma giyen futbolculara uyguladığı yüzde 15 gelir vergisiyle Litvanya ile birlikte Avrupa'nın en düşük vergi alan ikinci ülkesi.

Birinci sırada ise yüzde 10 vergi oranıyla Bulgaristan yer alıyor. Avrupa'daki pek çok ülkede sporcular ve film yıldızları gibi üst gelir gruplarından yüksek gelir vergisi alınıyor.

Sporculara uygulanan gelir vergisi oranları; İsveç'te yüzde 56.9, Portekiz'de yüzde 56.5, İspanya'da yüzde 52, İngiltere'de yüzde 45 iken Türkiye'de bu oranların üçte biri düzeyinde.

Kuzey ve Batı Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki bu yüksek fark dikkat çekiyor. Yürürlükte olan Gelir Vergisi Kanunu'na göre Süper Lig'de oynayan futbolcudan yüzde 15 vergi alınırken, bir alt ligdeki kulüplerde oynan futbolculardan yüzde 10, diğer kulüplerdeki futbolculardan ise yüzde 5 vergi alınıyor. Teknik direktörden alınan vergi ise yüzde 35.

Gelişmiş ülkeler ve Batı Avrupa’da sporcuların gelirlerinden tahsil edilen vergi ile Türkiye’de uygulananlar arasında ciddi farklar dikkati çekiyor. İsveç yüzde 56.9’luk oranla en yüksek vergi uygulayan Avrupa ülkesi olurken, bu ülkeyi sırasıyla yüzde 56.5 ile Portekiz, yüzde 55.6 ile Danimarka, yüzde 53.7 ile Belçika izliyor. Avrupa futbolunun kalbi olan ülkelerden İngiltere’de ise profesyonel futbolcu gelirlerinden yüzde 45 vergi alınıyor.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile yüzde 15’lik verginin yüzde 25’e çıkarılması planlanıyor. Ancak yine de Türkiye orta sıralara yaklaşamayacak.

Bu sezon Süper Lig’e damgasını vuran oyunculardan Sneijder, yıllık toplam 5 milyon Euro olan imza parası ve maç başı geliriyle ligin en çok kazanan oyuncusu. Yeni sezonda kulübüyle ‘net gelir’ üzerinden anlaşmadığı takdirde vergi yüzde 25’e çıkarılırsa o da olumsuz etkilenecek.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile sporculara yönelik vergi oranlarında artış planlanıyor. Tasarı yasalaşırsa, milyon dolarlık sözleşmelere imza atan futbolcuların kazançlarına bakılmaksızın alınan yüzde 15 gelir vergisi uygulaması sona erecek. Bunun yerine, ücretlilerde olduğu gibi kazanca göre vergilendirme uygulaması yapılacak.

Geçerli olan düzenlemeye göre futbolculara gerçekleştirilen ödemeler üzerinden yapılan kesinti yeterli oluyor, ilaveten beyanname verilmesine gerek görülmüyor. Ancak Gelir Vergisi Yasası Tasarısı değişmeden yasalaşırsa, ödemeler üzerinden yapılacak kesintilerde artış olacak.

Buna ilaveten elde edilen ücret gelirinin, belirlenen tutarı aşması halinde ayrıca gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi ve geçerli tarifeler üzerinden vergilendirilmesi gerekecek.
Sabah

Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu Gülten Dayıoğlu Ödülü sahibini buldu İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir…