Evyap'tan Malezya'ya 130 milyon $'lık yatırım
Evyap, Malezya'da 130 milyon $'lık yatırıma imza attı. Dünyanın en büyük oleokimya tesisini kuracak firma sabundan duş jeline 237 bin ton üretim hedefliyor
Türkiye'nin önde gelen sabun ve kişisel bakım ürünleri üreticisi Evyap, Uzakdoğu'nun incisi Malezya'da 130 milyon dolarlık yatırıma imza attı. 85 yıllık Evyap'ın Mısır ve Rusya'daki üretim tesislerinin ardından Malezya'daki fabrikası, dünyada tek lokasyonda en büyük oleokimya tesisi olacak. Sabundan duş jeline, şampuandan tıraş ürünlerine, cilt bakım kremlerinden kokulu kozmetiğe ve bebek diş macununa kadar birçok kategoriyle 100'ü aşkın ülkeye ihracat yapan Evyap'ın İcra Kurulu Üyesi Mustafa Arın tesise ilişkin bilgi verdi. Arın "2014 yılında faaliyete geçecek olan tesiste 700 kişi istihdam edecek. Bugün Mısır ve Rusya pazarlarının ardından üçüncü üretim tesisimizi gerek hukuksal altyapının en elverişli olduğu gerek ise 4 milyarlık nüfusa yakınlığı ile büyük avantaja sahip Uzakdoğu'nun incisi Malezya'da kuruyoruz. Bugün bin'den fazla ürün çeşidimiz ile 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz ve sektörün ihracat lideriyiz. Endonezya ve Malezya palm yağında dünya üretiminin yüzde 93'ünü karşılıyor. Bizim Malezya'ya yatırım yapmamızın en önemli nedenlerinden biri de Güneydoğu Asya ülkelerine girdikten sonra Çin pazarına girmek" açıklamasını yaptı.
CİRO 350 MİLYON DOLAR
Evyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Evyap ise "Neden Malezya?" sorusuna "Aslında palm yağında Endonezya birinci, Malezya da ikinci sırada. Endonezya'ya da baktık. Orada yatırım ortamının henüz tam oturmadığını gördük. Malezya hükümeti ve bürokrasisi bize daha davetkar davrandı. 10 yıl kurumlar vergisi muafiyeti tanıdılar. 220 dönümlük alanımız var. Yılda 237 bin 250 tonluk üretim yapacağız. Yıllık ciro 350 milyon doları bulacak" cevabını verdi.
Ayazağa'daki fabrika AVM oluyor
Evyap İcra Kurulu Üyesi Mustafa Arın, Malezya pazarında adlarını duyurmak için kiraladıkları küçük fabrikada sabun ve kişisel bakım ürünleri üretmeye başladıklarını belirtti. İstanbul'daki üretimi de Tuzla'ya kaydırdıklarını belirtti. Ayazağa'daki fabrika alanında yakın zamanda Keleş ve Aydınlı Grubu ile gayrımenkul projesine (AVM, Rezidans ve ofis...) dönüşeceğini de sözlerine ekledi. Bunun dışında Kocaeli'deki liman dahil grubun konsolide cirosunun bu yıl 1.2 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Arın, Mısır'daki cironun 65 milyon dolar olduğunu söyledi.
Sabah