Bankalar konut kredisini kesip sektörü tıkadı

Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı konut satış rakamlarını değerlendirdi.

Konut sektöründe ocak ve şubatta 'mevsimsel' olarak satışların zaten düşük olduğunu aktaran Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, "Geçen yıl dövizde yaşanan dalgalanmanın etkileri bir miktar daha sürecek gibi görünüyor. Kamu bankaları dışında, özel bankaların kredi vermeyi kesmesi de etkili oldu. Neredeyse gönderdiğimiz her 10 müşteriden birine kredi verdiler. O da zoraki oldu. Halbuki en düzenli ödeme yapanlar konut kredisi alıcıları. Öyle olunca biz finanse etmek zorunda kaldık" dedi.

Ayrıca konut sektörünün geçtiğimiz bir yıllık dönemde çok fazla negatif spekülasyonla anıldığını hatırlatan Çelik, "Bu da alıcı ile konut sektörünün arasını bozdu" dedi. Sektörün toplam rakamlarını da değerlendiren Çelik, "Geçen yıl Türkiye genelinde 611 bin tane birinci el konut satıldı. Bir önceki yılda 620bin konut satılmış. Aradaki rakam kabul edilebilir bir oran. Yani Türkiye bitmiş dibe vurmuş bir ülke değil" açıklamasını da yaptı. Çelik, satışlardaki düşüşü sektörün içinden bir göz olarak "2001 ve 2002'de olduğu gibi bir talep birikmesi yaşanıyor" sözleriyle de değerlendirdi.

Konut kredi faizinde yüzde 0.98'lik kampanyaya da değinen Çelik, "Bu kampanya sayesinde İstanbul'da 6-7 bin konut satıldı. Eğer olmasaydı 1.500-2.000 adette kalırdık" diye konuştu.

Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu Gülten Dayıoğlu Ödülü sahibini buldu İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir…