1,5 milyar dolarlık ekmek çöpe!

Ekmek israfı artık inanılmaz boyutlara ulaştı.Günlük ortalama 12 milyon ekmeği çöpe atan Türkiye kendi ekonomisinde yıllık 1,5 milyar dolarlık delik açıyor.

·         Dünya gazetesinin haberine göre, Türkiye’de her gün 120 milyon adet ekmek üretiliyor ancak bunun yaklaşık yüzde 10’u çöpe gidiyor. İsraf edilen ekmeğin adet olarak karşılığı ise yaklaşık 12 milyon.

·         Rakamsal karşılığın ekonomiye olan yansıması ise daha ciddi boyutlarda. Türkiye’de her yıl israf edilen ekmek yüzünden 1,5 milyar dolarlık kayıp oluşuyor.

·         Üretilen ekmeğin büyük bir kısmı üretiminin yapıldığı fırınlarda israf edilirken, fırınları haneler ve personel/öğrenci yemekhaneleri takip ediyor.

·         Son zamanlarda ekmeğin gramaj tartışmalarının yaşandığı Türkiye’de 12 binin üzerinde ruhsatsız fırın olduğu belirtilirken, geçtiğimiz yıl çuvalı 52 lira olan un bu yıl 80 liraya kadar çıktı. 

·         Geçen günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde değişiklik yaparak ekmekteki fiyat aralıklarını yeniden belirlemişti. Buna göre ekmeğin gramajı 250 gramdan 200'e düşürülmüştü.
İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir… Deprem bölgesinde ev sınavı sürüyor Ev sahibi ve kiracılar anahtar teslimine dikkat!