1 milyar dolarlık tablo olur mu?

Geçen yıl tüm dünyada sanat eserleri pazarı rekor kırarken, fiyatlardaki artış da dikkat çekiyor. Uzmanlar, yakın zamanda 1 milyar dolara bir tablo satılmasının pek de yadırganamayacağına dikkat çekiyor.

Özellikle yeni kurulan müzeler ve Çinli zenginlerin piyasaya hızlı giriş yapmasıyla birlikte 2014 yılında sanat eserleri piyasası adeta altın yılını yaşadı. “Artprice” tarafından yapılan araştırmaya göre geçen yıl açık artırmalarda satılan eserlerin değeri 15.2 milyar dolara ulaşırken, 2013 yılına göre yüzde 26’lık artış anlamına geldiği belirtiliyor. Raporda, satılan eser sayısında 1.679 adetle bir rekor kırıldığına dikkat çekilirken, fiyatların ortalama 1 milyon dolar ve üzerinde olduğu vurgulanıyor.

Antprice’ın kurucu ve CEO’su Thierry Ehrmann, son 10 yılda fiyatlarda ve satılan eser sayısında yaklaşık yüzde 300’lük artış yaşandığını söylerken, satışların yüzde 54’ünün Çinlilere yapıldığını kaydetti. Geçen yıl 125 sanat eserinin 10 milyon ve üzeri fiyatlara alıcı bulduğunu belirten Ehrmann, bu sayının 2005’te sadece 8 olduğunu söyledi. Müzelerin ciddi alımlar yaptığını da anlatan Ehrmann, 2000-2015 yılları rasında açılan müze sayısında da artış olduğuna dikkati çekti.

Sanat eserlerine ilginin, artık her kıtadan alıcılara yayıldığını ifade eden Artprice, 2000’li yıllarda 100 milyon dolar olan en yüksek fiyatın, geçen ay 300 milyon dolara satılan Gauguin tablosuyla yeni bir eşiğe geldiğini, bunun yakın gelecekte 1 milyar dolara kadar çıkabileceğini kaydediyor.
MİLLİYET

Konut fiyatlarındaki artış oranı belli oldu Gülten Dayıoğlu Ödülü sahibini buldu İşte kira getirisi en yüksek 10 şehir…