Ekonomi
07 Mayıs 2015 08:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:39

Amerikan HP İngiliz Gates’e savaş açtı...

HP’nin, dört yıl önce 11 milyar dolara satın aldığı İngiliz yazılım firması Autonomy’yle sorunları bitmiyor.

Amerikan HP İngiliz Gates’e savaş açtı...
HP, Autonomy’nin kurucusu ve CEO’su Mike Lynch’i, firmadaki kilit durumdaki Amerikalı çalışanları işten çıkarmakla suçladı. Bu çalışanlar Cambridge merkezli firmanın satın alınması sırasında muhasebe usulsüzlükleri konusunda endişelerini belirtmişti.
Bu iddialar, Lynch ve firmanın eski mali direktörü Sushovan Hussain’i mahkemeye veren HP’nin dava dosyasında yer alıyor. HP, yazılım firması Autonomy’nin 2011 yılında 11 milyar dolara HP’ye satılmasından önce fiyatını yükseltmek için ‘dürüst olmayan işlemler’ yapıldığını iddia ediyor.

Autonomy’nin sahip olduğu Interwoven firmasının eski mali müdürü Brent Hogenson ve Autonomy’nin Amerikan ofisindeki finans müdürünün referans gösterildiği dava dokümanında, Lynch ve yönetim kuruluna gönderilen şirketin gelir ve karının yanlış beyan edildiğinin belirtildiği e-posta’lar olduğu öne sürüldü.
Hogenson, Autonomy’nin bazı satıcılarla olan işlemlerinin cidi oranda şişirildiğini iddia etti. Autonomy ile bu birkaç satıcı arasındaki ilişki, HP’nin İngiliz şirketin dolandırıcılığı iddiasında kilit durumunda.

Mahkeme dosyasında, Hogenson’un suçlamalarının üç yıl ardından HP tarafından iddiaları destekleyen deliller sunuldu. Autonomy’nin satıcılarla işlem yaparak gelirini şişirdiği belirtildi. İki grup arasındaki sözlü savaş sürdü. Mike Lynch, günah keçisi seçildiğini ve kendisine iftira atanların davaya sunacak delil bulmada başarısız olduklarını iddia etti. Lynch, Autonomy’nin satışından 517 milyon sterlin kazandı. Hussain’in geliri ise 10 milyon sterlin oldu. HP, dosyasında bu iddialar karşısında 269 milyon sterlin talep etti.