Güncel
07 Şub 2021 11:36 Son Güncelleme: 07 Şub 2021 11:57

Amerika'dan ev al kirayı ikiye katla! Küçük yatırımcılar için büyük fırsat

Küçük yatırımcı gözünü dışarı dikti... Konut yatırımı yapmayı sevenler için Amerika'da ev almak cazibesini korumaya devam ediyor. Türkiye'de ortalama 450 bin TL'lik bir evin kira getirisi en fazla 2 bin TL'yi bulurken, Amerika'da aynı fiyata alınan bir evin kira getirisi aylık 550 dolara yani 4 bin TL'ye ulaşabiliyor.

Amerika'dan ev al kirayı ikiye katla! Küçük yatırımcılar için büyük fırsat

Gayrimenkul yatırımı sevenler yeni fırsatlar için gözlerini yurtdışına dikti. Amerikan rüyası küçük yatırımcı için gerçek oldu. Dünyanın en büyük gayrimenkul pazarı Amerika'da ev alanlar yüksek kira getirisiyle kazançlarını katladılar. Bu cümleler elbette Türkiye'de yaşayan küçük yatırımcılar için geçerli. Türk Lirası'nın ABD doları karşısındaki değer kaybıyla birlikte küçük yatırımcının dolar kirası getiren evlere yönelmesi cazip hale geldi. Üstelik Amerika'daki evlerin kira geri dönüş süresi de Türkiye'ye göre daha kısa...

Konuyla ilgili detayların yer aldığı Akşam gazetesindeki haberde, ABD'de yıllık 6 milyon adet satış gerçekleştiği belirtiliyor. Dünyanın en büyük gayrimenkul pazarı Amerika'da, yüksek kira getirisi küçük yatırımcıların ilgisi çekiyor.

Ülkede bulunan aracı şirketler yardımıyla Amerika'dan peşin fiyatına 60 bin dolara konut alan bir yatırımcı, bunu kiraya vererek her ay ortalama 550 dolar gelir sağlıyor. Eğitim için Amerika'ya giden bir Türk girişimci tarafından 2005 yılında kurulan Trusa Investment Management, ABD'de bulunan 5 ofis ve 51 kişilik ekibiyle Türk yatırımcıya hizmet sunuyor. 

10 YILDA AMORTİ EDİYOR

Yatırımcıların bir evi satın alırken ödediği bedeli yaklaşık 10 yıl içinde amorti edebildiğini ifade eden Trusa Investment Management CEO'su Erdem Sezer, "Yatırımcılar bizim aracılığımızla Amerika'ya gitmeden Trusa'nın önerdiği eyaletlerde yatırıma uygun olan evleri satın alabiliyor. Kiralama, vergi takibi, kiraların toplanıp hesaba yatırılması gibi hizmetleri biz gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Sezer, şunları söyledi: "ABD'den 5 sene önce evini alan müşterimiz evini aldığında dolar 2.70 seviyelerindeydi, bugün 7.06. Kira getirisi eve ödenen bedelin yüzde 60'ına denk geldi."

YATIRIM YAPMAYI PLANLAYANLAR İÇİN TAVSİYELER

TRUSA Investment Management portföyünde her bütçeye uygun konut bulunuyor. Sezer, ABD'de alınan bir evin ortalama kira getirisinin Türkiye'ye göre muadiline göre üç kata yakın kazanç sağladığını söyledi. Gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gereken konuları da anlatan Sezer, "Seçilen eyalet, gayrimenkul vergisi tutarı, seçtiğiniz şirketin ABD'de ve Türkiye'de ofisinin olması gibi konular çok önemli. Çünkü sonrası süreçlerde sizin işlemlerinizi takip edecek profesyonel bir ekibin olması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

KÜÇÜK EV AVANTAJLI

ABD ev almak isteyen yatırımcıların büyük bir bütçeyle bir ev almak yerine birden fazla ev almalarının daha avantajlı olacağından bahseden Sezer, çünkü nakit ihtiyaçları olduğunda küçük evleri daha hızlı ve düşük komisyon masrafıyla satabileceklerini söyledi. 

BU YIL HEDEF 5 MİLYON ADET SATIŞ

Amerika'da 281 bin 345 gayrimenkul yönetim şirketi bulunuyor. Ülkede 2019 yılında 6 milyon ev satışı gerçekleşti. Koronavirüs nedeniyle düşen talebe rağmen bu yıl hedef 5 milyon satış. Amerika'da 2019'da yabancı uyruklulara toplam 74 milyar dolarlık 154 bin konut satışı yapıldı. Hisse senedi, döviz, kripto para gibi yatırım araçlarına göre daha öngörülebilir ve güvenilir bir yatırım aracı olan gayrimenkule Türk yatırımcıların oldukça sıcak baktığını anlatan Sezer, "Şirketimiz şu anda Türkiye ve dünyada 1000'e yakın müşteriye hizmet veriyor, 2.500 evi yönetiyor. 2020'de ayda ortalama 30 ev sattık. Hedefimiz 2021'de bunu 40-45 eve çıkarmak" ifadelerini kullandı.