Konut Haberleri
12 Oca 2021 10:43 Son Güncelleme: 12 Oca 2021 11:00

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler için Suudi Arabistan fırsatı doğdu

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Katar'a dört Arap ülkesinin uyguladığı ambargonun kalkmasının ardından Türk müteahhitleri için Suudi Arabistan'da fırsatlar ortaya çıktığını söyledi.

Ambargo kalktı, Türk müteahhitler için Suudi Arabistan fırsatı doğdu

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin üç buçuk yıldır Katar'a uyguladıkları ambargonun kalkmasının ardından Türk iş dünyasında yeni bir heyecan dalgası oluştu. Türk iş dünyası uygulanan ambargodan etkilenerek milyarlarca dolarlık kayıplar yaşamıştı. Şimdi ise ambargonun kalkmasıyla birlikte yeni fırsatlar ortaya çıktı. 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Katar'a ambargoyu kaldırması, bölgede fiili boykotla karşı karşıya olan ve milyarlarca dolarlık kayıp yaşayan Türk iş dünyasının da heyecanlanmasına neden olduğunu açıkladı. 

Katar'a ambargonun kalkması sonrasında Türk iş dünyasında Arap ülkelerinin Türkiye'ye karşı uyguladığı fiili ekonomik boykotun kaldırılması ya da hafifletilmesi yönünde umutlar arttı. Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre; konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, 2018'de toplamda 3 milyar dolarlık iş aldıkları Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da 2020'de sıfır çektiklerini, 2021'de durumun değişmesini umduklarını belirtti. 

Yenigün, BAE Dışişleri Bakanı'nın normalleşme açıklamasını ve Katar'a ambargonun kalkmasını olumlu karşıladıklarını, birkaç ay içinde Türk müteahhitlere dönük engellemenin de kaldırılmasını umut ettiklerini dile getirdi. 

Yenigün, 2019'da Türk müteahhitlerin yurt dışında toplamda 19,5 milyar dolarlık iş üstlendiğini, 2020'de rakamın 14,4 milyar dolara düştüğünü fakat Kovid-19 salgını dönemi için bu rakamın beklentilerin üzerinde olduğuna dikkat çekti.