Ekonomi
25 Haz 2013 17:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:29

Altındaki sert düşüş Kapalıçarşı'yı hareketlendirdi

Küresel piyasalarda işlem gören altının onsunun 1,283 dolara olan tarihi düşük seviyelere gerilemesiyle, altın fiyatları iç

Altındaki sert düşüş Kapalıçarşı'yı hareketlendirdi
Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Saraç, altın fiyatlarındaki düşüşün Kapalıçarşı'da işlerin açılmasına neden olduğunu belirterek, "Altın fiyatlarında geçen seneye göre yüzde 20 civarında bir düşüş, son 3-4 aya göre de yüzde 10'luk bir düşüş söz konusu. Müşterilerin alımı için çok uygun bir an. Şu an zaten düğün sezonu içindeyiz, piyasa zaten hareketli, bir de fiyatların böyle düşmesi alıcılar için ideal bir alım zamanı oluşturmakta..." dedi.
 
Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımını beklenenden daha önce sonlandırabileceğini açıklamasıyla fiyatlarda büyük düşüş görüldüğüne dikkati çeken Saraç, "Dolayısıyla emtia fiyatlarının tümünde bir düşüş görülecek, likiditenin azalması dolayısıyla altın ve gümüş fiyatlarında düşüş söz konusu
oldu.
 
Saraç, altın fiyatının bir süre sonra şimdiki fiyat seviyesinden daha da aşağı seviyelere gerilemesi ihtimaline ilişkinse şunları söyledi:
 
"Bu fiyat düzeyi altın için çok uygun bir fiyat. Eğer çok beklenmedik gelişmeler olduğu takdirde aşağı inmesi en fazla yüzde 3-5 arasında olur diye bekliyoruz. O da vatandaşın bunu takip ederek 'Daha fazla düşsün ve alayım' düşüncesine geçtiği zaman onu yakalayabilmesi zor olabilir. Onun için yüzde 5'lik fark da zaten toplamda çok büyük bir etki etmez vatandaşın bütçesine. Onun için şu an uygun bir zamandır diyoruz."
 
Kapalıçarşı'da işlerin Ramazan ayı öncesi yoğunlaşmasından esnafın memnun olduğunu dile getiren Saraç, "Ertelenmiş alımların da devreye girmesiyle şu anda kuyumculuk piyasası hareketli. Ağustos, Eylül ayılarına kadar da bu hareket devam edecektir" diye konuştu.
 
Öğlden önce gerçekleşen röportajımızda altın fiyatlarını paylaşan Saraç, "Altının ons fiyatı 1,280 dolar düzeyinde seyretmekte, TL olarak 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 80-80,5 düzeyinde. Cumhuriyet altını 540 lira civarında. Çeyrek altın da 135-140 arası seyretmekte, fiyatlar şu anda uygun vaziyettedir" dedi.
 
Borç ödeyenler de rağbet etti
 
Kapalıçarşı esnaflarından Mustafa Karlıova ise altın borcu olan geniş bir kitleye dikkati çekerek, "Altın karşılığı borç almışlar var. Altının düşük olduğunu görünce borçlarını bir an önce ödemek için uygun fiyatlarda almayı tercih ediyorlar. Bu da tabii sirkülasyonu artırıyor."
 
Karlıova'nın mağazasından alışveriş yapan Neriman Hanım ise "Yeğenim evlenecek bu hafta, normalde altın alacaktım ama fiyatlar düşük olduğu için bilezik alıyorum. Fiyatlar şu anda çok uygun. Tasarruf amaçlı da altın alınmasını tavsiye ederim. Önceden çok yüksekti fiyatlar, küçük altın takamıyorduk, para takıyorduk. Şimdi altın uygun, altın takıyoruz" dedi.