Ekonomi
27 Tem 2015 11:51 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:59

Altında karamsar hava sürüyor!

FED'in faiz artıracağına dair beklentilerin gün geçtikçe yükselmesi altın üzerindeki baskıyı da arttırdı.

Altında karamsar hava sürüyor!

Altın yatırımcısının yüzü bir türlü gülmüyor. Son dönemde satış baskısının hakim olduğu altın bugün tepki alımlarıyla bir 100 doların üzerine çıktı. Ancak uzmanlar bir dönemin güvenli limanı olarak görülen altında düşüş eğiliminin süreceği uyarısında bulunuyor.
Ons fiyatı bin 100 doların altına inen altındaki dramatik düşüş, aşağı yönlü senaryoları da gündemde tutmaya devam ediyor.
BİN 100 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI
Altın, son kayıpların hızlı olduğu algısı ve dolardaki zayıflama ile yeniden 1,100 doların üzerine çıktı.
Saat 11:00 itibariyle altın, son düşüşlerin çok hızlı gerçekleştiği algısı ve dolardaki zayıflama ile birlikte kayıplarını geri alarak yükseldi ve yeniden 1,100 doların üzerine çıktı. Palladyum değer kazandı ve 2012'den bu yana en düşük seviyesinden başlattığı çıkışını ilerletti.
Spot altın yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,104.66 dolara kadar yükseldikten sonra, Singapur saati ile 14:59'da 1,104.19 dolara geldi. fiyatlar erken saatlerde yüzde 0.4 kadar düşmüştü.
FED BASKISI ARTIYOR
Altın fiyatları yeni haftaya da düşüşle girdi. Son üç yılın ‘en uzun süreli haftalık düşüş serisini kaydeden altın, bu haftaya da düşüşle başlıyor. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) Eylül'de faizleri artıracağına dair beklentilerin artmasıyla zayıf seyreden altının onsu spot piyasasında sabah 06.35 itibariyle yüzde 1 düşüşle 1.097 dolar seviyesinden işlem görüyor. Çin ve Asya piyaslarına bu pazartesi satıcılı giriş yapan altında artık 1.050 dolarlık ons fiyatı tartışılıyor.

BİN DOLARA KADAR DÜŞEBİLİR
Geçtiğimiz beş haftayı kayıpla kapatan altın, Cuma günü 1.077 dolara kadar gerileyerek 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü. Emtia fiyatlarındaki genel düşüş ve Fed faiz artırımı beklentileriyle altın yıl başından bu yan yüzde 7,4 değer kaybetti. UBS'in Hong Kong varlık yönetimi birimi emtia müdürü Dominic Schnider, “FED'in faiz artıracağı kesinleştiğinde, daha aşağıya bir hareket daha göreceksiniz. FED'in ikinci yarıda faiz artıracağı bir hayli belli” dedi.
UBS'in tahminlerine göre altın kısa vadede  bin 50 dolar seviyesine düşecek. IG stratejisti Evan Lucas is bulyonun altı hafta içinde bin dolara düşebileceğini tahmin etti. 
DOLARDAKİ YÜKSELİŞ TÜRKİYE’DEKİ DÜŞÜŞÜ SINIRLADI
Türkiye’de ise doların artması nedeniyle, altın fiyatlarındaki düşüş TL bazında sınırlı kaldı.
Altının gram fiyatı Kapalıçarşı’da 96 TL’den işlem görüyor. Çeyrek altın ise 155 (alış)-157 (satış) aralığından işlem görüyor.