Konut Haberleri
10 Ara 2014 08:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:16

Altın fiyatlarında şaşırtan yükseliş

Yunanistan’ın etkisiyle Avrupa borsalarına yayılan satış dalgası içeriye de yansıdı. Öte yandan, borsalardaki düşüş ve FED’in faiz artırımına yönelik beklentilerle altının onsu 1.238 dolarla 1.5 ayın en yüksek seviyesine çıktı

Altın fiyatlarında şaşırtan yükseliş
Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, dün 1.238 dolarla 1.5 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Geçen hafta ABD tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesiyle 1.187 dolara kadar gerileyen altın fiyatları dün dolardaki değer kaybıyla kazançlarını artırdı.
Özellikle Avrupa borsalarında yaşanan sert satışlar ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) 16-17 Aralık’ta gerçekleştireceği kritik toplantısında faiz artışıyla ilgili olarak ‘kayda değer süre’ ifadesine tekrar yer vereceği beklentisi altın fiyatlarının yükselişini destekledi. Analistler, Euro Bölgesi ekonomilerindeki dalgalanmaların ve ABD’de enflasyonun yükseleceğine yönelik beklentilerin yatırımcıları altına yönelttiğini ifade etti.

Borsalar düşüyor
Yatırımcıları dikkatli olmaları konusunda uyaran analistler, FED’den gelecek açıklamalar ve Avrupa ekonomilerine yönelik beklentilerin altın fiyatlarını etkileceğini kaydetti.
Yunanistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınmasıyla birlikte başta Atina borsası olmak üzere Avrupa borsalarında yaşanan sert satış dalgası içeriye de yansıdı. BIST endeksi yüzde 1.52 düşüşle 83.527 puana geriledi.

Merkez bekleniyor
Bu arada, FED’in faizleri daha erken artırabileceği beklentisi ile geçen haftadan bu yana yükselen dolar/TL, önceki gün Merkez Bankası’nın döviz satım ihale miktarını artırmasıyla 2.26 TL’ye kadar gerilemişti. Dolar, dün de 2.25-2.26 TL aralığında işlem gördü.
Piyasalar, bugün TCMB’nin Ankara’da açıklayacağı 2015 yılı için para ve kur politikası metnini bekliyor.
Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta yüzde 7.63 ile Haziran 2013’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 8.13 seviyesinden işlem gördü.
Geçen hafta yüzde 7.36 ile Temmuz 2013’ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin faizi ise yüzde 8.01’de bulunuyor.

‘FED faizi yavaş ve istikrarlı artırır’
Reuters’ta yer alan bir habere göre, yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artıracak olan FED’in, faiz artışlarına yönelik yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimseyeceği düşünülüyor. FED’in gelecek hafta yapacağı toplantıda faizlerin “uzunca bir süre” sıfıra yakın düzeyde kalacağı ifadesinde değişiklik yapması beklenmiyor.