Ekonomi
14 Şub 2016 09:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:03

Altın daha yükselir mi?

Altındaki sert yükseliş nedeniyle vatandaş kuyumcu vitrinlerinin artık sadece önünden geçebiliyor.

Altın daha yükselir mi?
Petrol fiyatları düşüyor, dolar ve altın yükseliyor. Piyasalar adeta risk yuvası.

Risk artınca para güvenli limana demir attı. Altının onsu hızla yükselerek 1230 doların üzerine çıktı. Altın bu yükselişiyle son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Öte yandan Brent petrolde değer kaybı devam ediyor. Petrol son 12 yılın en düşük seviyesinde. Avrupa’da ortaya çıkan bankacılık krizi finansal piyasaları dalgalandırırken hisse senetleri de düşüyor. Altın/petrol rasyosuna baktığımızda ise ikinci defa zirve yaptığını görmekteyiz.

Tarihin her döneminde güç, görkem, güzellik ve güvenlik tutkusunu harekete geçiren meta konumundaki altın, yeniden yatırımcıların ilgisini çekiyor. Çok değil daha Aralık 2015’te onsu 1050 dolar seviyelerine inen altın için 1000 doların altına inip inmeyeceği kaygısı yaşanıyordu.

Daha ne kadar yükselecek?

Şimdilerde 1200 doların altına kaymayacağı yorumları yapılmaya başlandı. Çin’den gelen olumsuz ekonomik veriler ve ülkelerin artan büyüme kaygılarına petrol fiyatlarındaki düşüş ve FED’in faiz artırımlarının hızını düşüreceği beklentileri eklenince altın 1180 dolar sınırındaki güçlü direncini yukarı doğru kırarak atağa geçti.

Teknik analizciler için 1180 sınırı önemli bir seviyeydi. Bu seviyenin aşılmasıyla birlikte yükselişin de önü açılmış oldu. Altın, dünyadaki ekonomik gelişmelerin yanısıra en fazla AB ekonomisinden etkileniyor. En önemli sebebi de altın fiyatının dolar cinsinden ifade ediliyor olması. Petrol fiyatları da dolar üzerinden işlem görüyor.

Altın fiyatlarındaki yükselişin seyrini hiç şüphe yok ki küresel ekonomik gelişmelerin seyri belirleyecek. Çin ve ABD izlenecek ülkelerin başında geliyor. Teknik olarak güçlenen bir hareket gözleniyor. 1180 seviyesinin üzerinde ivme kazanan hareket 1200-1180 destek seviyeleri aşağı doğru kırılmadıkça yükselişini devam ettirecek. Altında bu hafta 1230 ve 1220 seviyelerindeki destekler izlenirken dirençler 1245 ve 1250 seviyelerinde bulunuyor. 1250 direncinin aşılması halindeyse 1280 ve 1300 dirençleri öne çıkacak. Altın fiyatları izlenirken petrolün seyri de takip edilecek. Brent petrolün 30 doların altına inip inmeyeceği takip edilecek. Bu seviyeye gerilememesi halinde petrolde düşüş beklentileri güçlenecek.

Altının sert çıkışı, yatırım ve emeklilik fonları arasında kıymetli madenlere dayalı fonları öne çıkardı. Bu fonlarda yüzde 14’ün üzerinde getiriler sağlandı.

Zeynep Aktaş/Milliyet