Ekonomi
13 Kas 2015 11:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:45

Almanya büyüme sinyalleri veriyor

Alman ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüme gösterdi

Almanya büyüme sinyalleri veriyor
Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) bugün açıkladığı öncü verilere göre, Almanya’da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) üçüncü çeyrekte piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0,3 yükseldi. Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,4 olan büyüme verisi ise revize edilmedi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisinde üçüncü çeyrekte çeyreklik büyümede, özellikle yurt içi nihai tüketim harcamaları etkili oldu. Hane halkı ve kamunun nihai tüketim harcamaları tekrar yükseldi. Ancak bunun aksine, brüt sermaye oluşumu hafif azaldı. İthalatın ihracattan fazla artması nedeniyle dış ticaret ise büyümeye aşağı yönlü etki yaptı.

Veriler ayrıca ülkede yıllık bazda mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH'nin yüzde 1,8 artış beklentisine rağmen yüzde 1,7 arttığını ortaya koydu. Böylece, ülkede GSYH artışı çeyreklik bazda beklentiler paralelinde, yıllık bazda ise beklentinin hafif altında gerçekleşti.

Öte yandan, 2015 yılının üçüncü çeyreğindeki ekonomik performans, yurt içinde istihdam edilen 43,2 milyon kişiyle gerçekleşti.

Almanya'da üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH'nin detaylı sonuçları ise 24 Kasım’da açıklanacak.