Ekonomi
16 Eyl 2015 07:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:25

Alışverişte yerli malı dönemi

Dolardaki artış nedeniyle ürünlere zam yapan bazı ithalatçılara karşı, yerliler fiyatları daha düşük tutuyor

Alışverişte yerli malı dönemi
Yüksek kur, ithal ürüne karşı yerli malını ön plana çıkardı. Giyimden kozmetiğe, gıdadan aksesuvara kadar birçok ürün kategorisinde ithal malların fiyatları yükselince, tüketiciler yerli ürünleri tercih etmeye başladı. Özellikle giyim ve kozmetikte ibre yerliden yana döndü. İthal ürünlerde yüzde 20'ye yakın zam yapan bazı kozmetik markalarına karşı, yerliler fiyatları yüzde 3-5 seviyesinde artırdı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, Türk kozmetik markalarının kur avantajını iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Bu dönemde ithal markalarla yerlilerin arasındaki fiyat makasının iyice açılacağını vurgulayan Akyüz, "Bu konuda markaya daha çok yatırım yapmak gerekiyor. Türk ürünleri ihracatta oldukça ileri seviyede olmasına rağmen iç pazarda yabancı markalara olan sempati daha yüksek" dedi. Rebul'un sahibi Kerim Müderrisoğlu da, tüketicinin son dönemde yerli markalara daha ağırlık vermeye başladığını söyledi. Kur makasının açılmasının fırsat olduğunu belirten Müderrisoğlu, iç pazarda yerli markaların tüketim oranı artabilir" diye konuştu.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Çetin de, ayakkabı ve aksesuvarda yerli ürüne talebin arttığını söyledi. İSO verilerine göre ayakkabı kapasite kullanım oranının geçen yıl yüzde 62 olan seviyesinden bugün yüzde 75'e çıktığını belirten Çetin, "İthal ürünle yerli arasında yüzde 50 fark var" dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Şeref Fayat, yüksek kurun tüketiciyi hazır giyimde de yerli malına yönlendirdiğini söyledi. Dolarla ithal edilen ürünlerin sezon başında TL olarak fiyatlandırıldığını belirten Fayat, "Kurdaki artış etikete yansıyor. Yerli mağaza zincirleri yabancılara karşı daha avantajlı" dedi. Ayrıca yurtdışında üretim yaptıran Türk zincirlerinin de artık iç pazardan tedariğe başladığını söyleyen Fayat, "Öngörülemeyen kur nedeniyle mont ve ceketleri Türkiye'de ürettirmeye başladılar" diye konuştu.