AVM
04 Mar 2019 17:05 Son Güncelleme: 05 Mar 2019 10:54

Alışveriş Merkezlerine turist dopingi

AYD Başkanı Belgü, "Şu anda net bir şekilde görüyoruz ki Türkiye'de turist sayısı artıyor. Birçok alışveriş merkezimizde ciroların yüzde 30'unun turistlerden elde edildiğini görüyoruz." dedi.

Alışveriş Merkezlerine turist dopingi

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, 2018 yılının siyasi açıdan hareketli geçtiğini, ekonomik olarak da ağustos ayında Türkiye'nin çok farklı günler yaşadığını belirterek, buna rağmen alışveriş merkezlerinin (AVM) hemen hemen enflasyon ile doğru orantılı gelişim gösterdiğini kaydetti. 

Geçen yıl ciroda bekledikleri hedeflere ulaştıklarını ifade eden Belgü, şunları söyledi:

"2018'de 130 milyar TL ciroya ulaştık. Genelde enflasyon beklentisiyle hareket ediyoruz. 2019'da 160 milyar TL ciroya ulaşmayı bekliyoruz. Ayrıca ziyaretçi sayımız da inşallah 2,4 milyara ulaşacak. Turistler lokomotif. İç piyasadaki tüketicilerin biraz daha durgun olduğunu gözlemledik. Daha önce de Rusya ile problem, bölgedeki savaş tehditleri, kalkışma olması turist sayımız azalmıştı. Şu anda net bir şekilde görüyoruz ki Türkiye'de turist sayısı artıyor. Birçok alışveriş merkezimizde ciroların yüzde 30'unun turistlerden elde edildiğini görüyoruz. Bilhassa bunu İstanbul'dan takip edebiliyoruz." 

"Turistler Türkiye'ye alışveriş için gelmeye başladı"

Belgü, dövizin yüksek olmasından dolayı turistlerin Türkiye'ye alışveriş için gelmeye başladığını anlatarak, "Döviz kurundaki farklılık bizdeki ürünlerin ucuzlamasına sebep oldu. Ayrıca enflasyonla mücadele kapsamında perakendecilerimizin büyük bölümü çok duyarlı davrandı ve indirimler yaptı. O da hem turistlerin hem de yerli tüketicinin ciddi ilgisini çekti ve ciroları artıran bir etken oldu." diye konuştu.

Türkiye'de şu anda 420 alışveriş merkezi bulunduğuna işaret eden Belgü, "2019 yılında 10-12 tane alışveriş merkezi açılmasını bekliyoruz. Zaten belli bir doygunluğa da gelmiş durumda. Biz her zaman bulunduğumuz platformlarda alışveriş merkezi yaparken yatırımcıların biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Son 10 senede alışveriş merkezi sayısı çok hızlı arttı. Özellikle İstanbul, Ankara, Denizli ve İzmir'de." dedi. 

"(Kiralar) Kurda yaşanan değişiklikler perakendeciyi rahatsız etmiyor"

Belgü, alışveriş merkezlerindeki kiralamaların Türk lirası ile yapıldığını anımsatarak, "Kurla ilgili alınan karar yatırımcılara açık pozisyon yarattı. Evet, perakendeciyle eskisi gibi tartışmıyoruz. Belli bir kur üzerinden ödeme yapılıyor. Kurda yaşanan değişiklikler perakendeciyi rahatsız etmiyor. Diğer taraftan alışveriş merkezlerinin ciddi borçları var, bu borçların hepsi dövizde ve uzun vadeli borçlar. Çeşitli finansal enstrümanlar kullanmak için bankalarla çalışıyoruz. Türkiye Bankalar Birliği de bu konuda bize yardımcı oluyor." dedi.