Konut Haberleri
16 Mayıs 2012 05:52 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 23:26

Ali Dumankaya: Satışlar yüzde 25 yavaşlar!

Ali Dumankaya: Satışlar yüzde 25 yavaşlar!
 

Otomotivde olduğu gibi konuttan da yüksek vergi alınmasına yönelik çalışmalar sektörü harekete geçirdi. Maliye Bakanı bu uygulamada kararlı görünürken, çalışma ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörüne büyük bir darbe vurabilir.


Geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'değerli' konutlardan daha fazla vergi alınmasıyla ilgili yaptığı açıklama gayrimenkul geliştiricilerini harekete geçirdi.

KONUTDER olarak düzenlemeyle ilgili duydukları kaygıları Ankara'ya giderek ilettiklerini belirten Ali Dumankaya, bu kapsamda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le görüştüklerini dile getirdi. Mevcut uygulamada konutların büyüklüğüne göre, 149 metrekareye kadar yüzde 1, üzerinde ise yüzde 18 KDV uygulandığını belirten Dumankaya, Maliye'nin bu uygulamayı değiştirmeyi planladığını anlattı. 'Değer bazlı' KDV çalışması kapsamında değerli evlerin vergisinin yükseltilmesinin planlandığını vurgulayan Dumankaya, diğer yandan 150 metrekarenin üstünde büyüklüğe sahip ancak daha az değerli konutların vergisinin ise yüzde 18'in altına çekilebileceğini ifade ederek, "fakat yüksek değeri olan konut yüksek KDV, düşük değeri olan konut düşük KDV versin anlayışı olmaz. Zaten 1 milyon liraya ev alan tüketici toplamda 100 bin liralık harç ödüyor" şeklinde konuştu.

Anadolu şehirleri ile İstanbul'daki konutlar arasındaki eşitsizliğin giderilmesi gerektiğini fakat bu yöntemin her konut için uygun olmayacağını aktaran Ali Dumankaya, "Bu çalışma milyon liralara satılan konutlar için geçerli olabilir. Yeni uygulamayla 300 bin liraya ev alan kişiye yaklaşık 50 bin liralık yük de beraberinde gelir. Bu KDV oranları kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğü şu günlerde dönüşümü engelleyici bir rol de oynayabilir" diye de ekledi.

Mevcut konutlar muaf


Türkiye'deki 20 milyon konutun yarısının yenilenmesinin konuşulduğu bu ortamda böyle bir yükün konut alıcılarının üzerine bineceğine dikkat çeken Dumankaya "Görüşmeler sonucunda KDV oranlarıyla ilgili çıkacak kanunun mevcut konutları etkilemeyeceğinin teyidini aldık. Mevcut konutlar olabilecek KDV artışından muaf tutulacak" dedi. KDV oranlarının artmasıyla birlikte doğal olarak konut fiyatlarında da artışların yaşanacağını anlatan Dumankaya, sektörün bu durumdan olumsuz yönde etkileneceğine belirterek, "Konut satışlarında yüzde 25 oranında azalma öngörüyoruz. Ayrıca kentsel dönüşüm hızının da en az yüzde 25 oranında yavaşlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kayıt dışılık artar


Son olarak inşaat sektöründeki yüklü vergilere değinen Ali Dumankaya, "Sektörde zaten ağır vergiler var ve tüketici bunu ödüyor. Böyle bir kanunun çıkması insanları kayıt dışına yöneltir. Kayıt dışına giden firma sayısı yüzde 80'lere çıkar. İnsanların ev sahibi olmasını zorlaştırmayalım, ciddi anlamda KDV iadesi sorunu zaten var" görüşünü dile getirdi.

Karar konut fiyatlarını vuracak


Edinilen bilgiye göre Maliye Bakanlığı otomotiv sektöründe olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de yüksek vergi geliri hedefliyor. Bu kapsamda çalışmalara başlayan Bakanlık, ayrıntıları net olmasa bile KDV oranlarını kademeli olarak kesin olarak yükseltecek. Büyüklüğü ne olursa olsun bütün değerli konutlardan yüzde 18'e kadar vergi almayı planlayan Bakanlık, bunun yanı sıra inşaat firmalarına ödediği KDV iadesini de kesmeyi öngörüyor.

Bu sayede konut bedelinin yüzde 18'ine kadar olan bölümünü alıcılardan almayı düşünen Bakanlık, inşaat firmalarına ödediği yüzde 18 KDV iadesini keserse toplamda çok büyük bir vergi gelirine kavuşacak. Fakat değerli konutların nasıl ve neye göre belirleneceği tam olarak kesinleşmezken, bölgelere göre KDV uygulamaları olabilecek. Bu durumda da İstanbul gibi değerli kentlerdeki konutlar kapsama girerek fiyatlar artabilecek. Çünkü devletin alacağı ekstra tüm vergiler konut fiyatlarına zam olarak yansıyacak.