Ekonomi
07 Tem 2014 09:37 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:28

Albayraklar’a kıyak: Lojman fiyatına dev fabrika!

Komisyondan geçen yasayla, defalarca mahkeme kararı olmasına rağmen özelleştirilen SEKA’nın hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayraklar’da kalması sağlanıyor.

Albayraklar’a kıyak: Lojman fiyatına dev fabrika!
Torba tasarının 85. maddesi komisyondan geçti. Buna göre; özelleştirmelerde, devir işlemlerinin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra yargı kararı dahi çıkmış olsa işlem yapılamıyor. Yasayla, defalarca mahkeme kararı olmasına rağmen özelleştirilen SEKA’nın  hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayraklar’da kalması sağlanıyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komis-yonu’nda görüşmeleri süren torba yasanın en tartışılan maddelerinden biri de ‘özelleştirmelere’ ilişkindi. Soma faciasının ardından madencilerin için hazırlanan torba tasarıya eklenen bir geçici maddeyle özelleştirmelerle ilgili de önemli bir düzenlemeye gidiliyordu. Madde, yayımı tarihi itibarıyla devir teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden 5 yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilmiş yargı kararları ile ilgili sözleşmelerinde belirtilen haller dışında bu kuruluşların geri alınmamasını öngörüyordu.

Böylece, defalarca mahkeme kararı olmasına rağmen 1 milyon 100 bin dolara özelleştirilen SEKA İşletmesi’nin hükümete yakın Yeni Şafak Gazetesi’nin sahibi Albayraklar’da kalması sağlanacaktı. Düzenleme, SEKA’nın dışında Seydişehir Eti Alüminyum, Tüpraş (yüzde 14,76), Kuşadası Limanı, Çeşme Limanı’na ilişkin özelleştirmeleri de kapsıyor. Ve söz konusu madde önceki gün tartışmalı geçen görüşmelerin ardından AKP’nin oylarıyla kabul edildi. Muhalefetin düzenlemeye tepkisi sert oldu. Maddenin geri çekilmesini istedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, AKP dönemindeki pisliklerin, 301 madenci üzerinden temizlenmeye çalışılmasını kabul etmediklerini söyledi. Çetin, “İlk değer tespiti 197 milyon dolar olan SEKA Balıkesir İşletmesi’ni 1 milyon 100 bin dolara Albayraklar’a verdiniz. Albayrak kim? Yandaş.  Seydişehir Eti Alüminyum’u millete küfreden Cengiz İnşaat’a veriyorsunuz. Bu kirli işleri de Soma’da hayatını kaybeden vatandaşlar üzerinden yapıyorsunuz. Aklama paklama yapıyorsunuz. Burada pis koku var. İrin var. Bizi buna alet etmeyiniz. Yargı kararı yerine getirmek yerine aklanmak için özel madde düzenleyeceksiniz. Kabul edilemez.” dedi.

SEKA’NIN LOJMANLARINI BİLE BU PARAYA ALAMAZSINIZ

CHP Denizli Milletvekili Adnan Keskin ise hükümetin yandaşlara kıyak geçtiğini anlattı. Adrese teslim düzenlemeler yapıldığını belirten Keskin, “Balıkesir Seka Fabrikası’nın neden bir an önce elden çıkarılmak istenmesini anlamak güç değil. Fabrikanın 1.800 dönüm arazisi var. 185 lojmanı var. 1 milyon 100 bin dolar bedavadan verilmiş. Üzerindeki lojmanları bile bu paraya alamazsınız. Albayraklar’a kıyak geçiliyor.” dedi.

Zaman