Toki
02 Mayıs 2013 10:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:24

Afrika'yı Türkler inşa edecek!

Dönüşüm için düğmeye basan Afrika, Türk müteahhitlerinin ardından kamu kurumlarına da yatırım çağrısı yaptı. Projelerde TOKİ ve KİPTAŞ model oldu.

Afrika'yı Türkler inşa edecek!

 

İç savaş, açlık ve kuraklıkla anılan Afrika'da yeraltı kaynaklarının desteklediği ekonomik büyümeye Türkler model oluyor. Dünya müteahhitlik liginde ikinci sırada yer alan Türk inşaat şirketlerinin ardından bu kez kamu kurumları da Afrika'dan davet almaya başladı. Moritanya'dan Somali'ye kadar geniş bir coğrafyaya model olan TOKİ'den sonra bu kez KİPTAŞ, rotasını kara kıtaya çevirdi. Liberya, KİPTAŞ'tan deneyim alacak. Hükümet sahil şeridindeki Paynesville kentinde 6 bin konutluk modern bir proje yapmayı planlıyor. Geçtiğimiz ay Liberya Hükümeti'nden bir heyeti İstanbul'da ağırladıklarını belirten KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, "Bizden birikim ve deneyimlerimizi paylaşmamızı istediler. Öncelikli olarak projede müşavirlik hizmeti sunmayı planlıyoruz" diye konuştu.
 
TOKİ'ye 8 Afrika ülkesinden davet
Ekonomik dönüşüme altyapı ve konut projeleriyle başlayan Afrika ülkeleri öncelikli olarak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile görüşme yapıyor. Somali'de 200 yataklı hastane yapan TOKİ Gana, Tanzanya, Gabon, Moritanya gibi ülkelerde de model olarak işbirliğine hazırlanıyor. TOKİ'yi ziyaret eden Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Ebele Jonathan, ücretsiz arazi tahsis edeceklerini kaydederken, Gine Konut Bakanı Moustapha Sano da TOKİ heyetini ülkesine davet etti. Bu ülkelere son olarak Nijer de eklendi. TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile görüşen Nijer Toprak İdaresi ve Kırsal Kalkınma Bakanı Amadou Boubacar Cisse ile Teçhizat Bakanı Saddi Soumaila, TOKİ benzeri bir yapıyı hayata geçirmek için işbirliği önerisinde bulundu.
 
Sabah