Ekonomi
02 Ara 2012 10:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:13

Afgan petrolünden TPAO da pay alacak

TPAO'nun içinde olduğu konsorsiyum Afganistan'da 215 milyon dolarlık petrol arama ihalesi kazandı. Petrol bulunursa TPAO üretimden pay alacak.

Afgan petrolünden TPAO da pay alacak

Türkiye Petrolleri A.O.'nun (TPAO) içinde yer aldığı konsorsiyum Afganistan'da 215 milyon dolarlık petrol arama ihalesi kazandı. TPAO'nun söz konusu iki sahada payına düşen yatırımmiktarı 64.5 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, "TPAO Sandıklı ve Mezar-ı Şerif'te Afganistan'da bir ihale aldı. 215 milyon dolarlık işi Kuveytli, Afganistanlı konsorsiyumla aldık. Üretim paylaşım modeli uygulanacak. Yani buluyor olmamız halinde petrolden de pay alacağız" dedi.

Afganistan'da kazanılan petrol arama ihalesinde TPAO'nun yapacağı yatırım miktarının 64.5 milyon dolar olacağı belirtiliyor. TPAO'nun bulunduğu konsorsiyumda Kuveytli Kuwait Energy ve Dragon Oil ile Afgan Ghazanfer Group yer alıyor.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Sandıklı ruhsatında TPAO'nun yüzde 25, Dragon Oil'in yüzde 30, Kuwait Energy'nin yüzde 30 ve Ghazanfer Group'un yüzde 15 payı bulunurken; 4 yıl sürecek aramalarda yapılacak toplam yatırım 102 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Bu sahaiçin TPAO'nun yatırımı 25.5 milyon dolar olacak.

Mezar-ı Şerif ruhsatında operatör olacak TPAO'nun konsorsiyum içinde payı yüzde 35 payı olarak belirlendi. Bu ruhsatta Dragon Oil yüzde 25, Kuwait Energy yüzde 25 ve Afgan Ghazanfer Group yüzde 15'e paya sahip olacak.

Toplam 112 milyon dolarlık yatırım yapılacak saha için TPAO'nun payına düşen tutar 39 milyon dolar olarak hesaplandı.

TPAO daha önce de Kuwait Energy ve Dragon Oil ile Irak'ta ihaleye girmiş ve kazanmıştı. Ancak Irak merkezi hükümeti TPAO'yu, bu kazanılan ihaledeki kontrattan çıkarmıştı.