Konut Haberleri
23 Ağu 2017 10:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Adaların ipi çekiliyor mu?

Adaların imar planı değişiyor. Bir süredir gündemde olan değişiklik koruma kurulunun onayıyla bilikte hayata geçecek. Bu kapsamda adanın nüfusu 7'ye katlanacak, yapılaşmalar kıyıya kadar inecek. Ayrıca adayı terk eden Rumların tarihi evleri de tehlikeye girecek.

Adaların ipi çekiliyor mu?
Yaz aylarında yüzlerce turist ağırlayan ve İstanbul'un simgesi haline gelen adalarda yeni bir düzenleme gündemde. Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre söz konusu imar değişikliğiye adaları büyük bir tehlike bekliyor. 

Adalar 1/ 1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, İstanbul 5 Numaralı Koruma Kurulu’nun önüne geldi. Adalar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) onayladığı planı koruma kurulunun da onaylaması halinde hayata geçirilecek.

Nüfusu 7'ye katlanacak


2011 yılında onaylanan ve halen yargı aşamasında olan 1/5000 ölçekli plana bile uygun yapılmayan yeni plan, 7 yıl önceki son nüfus sayımında 14 bin görünen Adalar nüfusunu 76 bine çıkarıyor. Üstelik onca tescilli yapı, arkeolojik ve doğal sit alanıyla ilgili tek bir plan notu bulunmuyor.

Yapılaşma kıyılara  inecek

Planın en büyük eksiklerinden biri de onaylı kıyı kenar çizgisi paftalarının kullanılmaması. Kıyı Kanunu gereği kıyı kenar çizgisine 50 metre mesafeye kadar yapılaşma yasağı bulunuyor. Bu dikkate alınmadığından adalarda kıyıların imara açılması tehlikesi baş gösteriyor.

Rum evleri işgal edilecek

Adalar Savunması Sözcüsü Ömer Süvari konuyla ilgili şu ifdeleri kullandı: ‘Ada sakinleri olarak plan sürecine dahil olmak istedik.  Plan notları bile gösterilmedi. 1950’lerden sonra adayı terk eden Rumların evleri işgal edilecek. Ege ve  Akdeniz kıyıları gibi olacak. Kıyı kenar çizgisi son 5 yılda defalarca değiştirildi. Ada halkı denize girecek plaj bulamaz hale geldi.’’