Konut Haberleri
13 Eki 2014 17:13 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:59

AC Yapı Kartal projesi Moment İstanbul yüzde 45 brüt ile satışta!

AC Yapı’nın Kartal’daki Moment İstanbul projesinde dairelerin brüt alanları %45′e kadar yükseliyor.

AC Yapı Kartal projesi Moment İstanbul yüzde 45 brüt ile satışta!
AC Yapı’nın 200 milyon dolarlık yatırım ile hayata geçirdiği Moment İstanbul projesi 18 Eylül’de lanse edilmişti. Kartal’ın merkezinde bulunan bu proje 44 katlı 2 kuleden oluşuyor.

18 Eylül tarihinde yapılan lansmanda firma yetkililerine 2 sorum olmuştu. Bunlardan bir tanesi projedeki dairelerin net ve brüt oranları idi. Emlakguncel.com'dan Eyüp İyigün'ün haberine göre, ikinci olarak ise 1,5+1 olarak sunulan dairelerin kat planlarını görmek istedik.

Firma yetkilisi bu sorularımıza verdiği cevapta henüz bunların hazır olmadığını, yakın zamanda internet sitelerinde yayınlayacaklarını ve oradan takip edebileceğimizi belirtti. Siteyi incelediğimiz zaman bu iki sorumuzla ilgili aşağıdaki bilgilere ulaştık.

Projede 100 Metrekare Teslimde 54 Metrekare

Konut sektöründe bugüne kadar birçok vatandaşın brüt net olayı ile ilgili mağdur duruma düştüklerini ve bunların bugüne kadar açıklanmaması sebebi ile projelerden konut alan vatandaşların tapuya gittikleri zaman konutu yarısına yakın ya da fazlası ile eksik aldıklarını meydana gelen olaylardan biliyoruz.

Bakanlık artık brüt-net olayına el koyarak bütün projelerin internet sitelerinde veya satış sözleşmelerinde rakamların açık olarak yazılmasını istedi. AC Yapı’nın Moment İstanbul projesinde daire metrekarelerini incelediğimiz zaman ortaya %45.65’e varan inanılmaz brüt oranlarını gördük. Bu oranlar şunu gösteriyor ki projeden satın aldığınız 100 metrekare daireniz, inşaat bitiminde 54,5 metrekareye düşüyor.

Normal brüt oranlarının kanunen %24 civarında olması gerekirken bu projede brüt oranlarında yaklaşık olarak %100 artış olduğunu görüyoruz. Daireler brüt üzerinden satıldığı için ödenen fiyatın normal şartlarda %24’lük brüt alan için geçerli olması gerekirken %22 fazla bedel ödenmiş oluyor.
Projede belirtilen metrekare birim fiyatlarının aslında dairenin gerçek fiyatının %45 üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu kadar yüksek brüt oranında konut alındığı zaman projenin ilk etapta yapacağı %20’lik primin aslında müteahhit tarafından daire satın alanlardan tahsil edildiği anlaşılıyor.
Projede bulunan 1+1, 1,5+1 ve 2+1 dairelerin yaklaşık olarak çeşitli metrekare fiyatları incelendiğinde daire bazında değişiklikler göstermiş olsa da özellikle 1,5 ve 2+1 dairelerin yüzde 43,5’a kadar brüt oranlara ulaştığını görüyoruz. Özellikle 1+1 A tipinde 45.65’le en yüksek oranı yakalıyor.

Açıkçası projede belirtilen kat brüt ve toplam brüt arasındaki metrekare farklılıkların nereden kaynaklandığı açıklanmamaktadır. Yani hem kat brüt alanı ödüyorsunuz hem de projede sizin adınıza ayrılan brüt alan bedelini ödüyorsunuz. Buna göre örneğin projeden 360 bin lira ödeyerek aldığınız 100 metrekarelik ev aslında 54,5 metrekarelik bir alana sahip.

Moment İstanbul 1+1 dairelerin brüt oranları %34-%45.65 arasında değişirken, 1,5+1 daireler %41.86 brüt oranına sahip. Projedeki 2+1′lerin brüt oranı ise ortalama %42.

Eyüp İyigün/Emlakguncel.com