Sektörel
14 Eki 2015 14:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:35

AB'de sanayi üretiminde düşüş gözlendi

AB'de ise sanayi üretimi ağustos ayında aylık yüzde 0,3 azalırken, yıllık yüzde 1,9 artış kaydetti

AB'de sanayi üretiminde düşüş gözlendi
Sanayi üretimi, ağustosta temmuza göre Avro Bölgesi'nde yüzde 0,5, Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 0,3 azaldı.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi, ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5 geriledi, yıllık bazda ise yüzde 0,9 ile beklentilerin altında arttı. Piyasa beklentisi, Avro Bölgesi'nde sanayi üretiminin aylık yüzde 0,5 azalması, yıllık ise yüzde 1,8 artması yönündeydi.

AB'de ise mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi ağustosta aylık yüzde 0,3 azalırken, yıllık yüzde 1,9 artış kaydetti.

Avro Bölgesi'nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde enerji üretiminin yüzde 3, sermaye malı üretiminin yüzde 1 ve dayanıksız tüketim malı üretiminin yüzde 0,1 azalması etkili oldu.

AB'de ise sanayi üretimindeki aylık düşüş, enerji üretiminin yüzde 1,2, sermaye malı üretiminin yüzde 0,3 ve dayanıksız tüketim malı üretiminin yüzde 0,1 azalmasından kaynaklandı.

Avrupa'da aylık bazda en fazla düşüş Çek Cumhuriyeti'nde, yıllık bazda Hollanda'da gerçekleşti

Avrupa'da aylık bazda sanayi üretiminin en fazla azaldığı ülke yüzde 4,3 ile Çek Cumhuriyeti oldu. Çek Cumhuriyeti'ni yüzde 4,1 ile Hırvatistan, yüzde 3,5 ile Litvanya takip etti.

Yıllık bazda ise en fazla düşüş, yüzde 8,9 ile Hollanda'da gerçekleşti. Hollanda'dan sonra Estonya yüzde 2,7 ile Avrupa'da sanayi üretiminde yıllık en fazla azalış görülen ikinci ülke oldu. Bu ülkeleri yüzde 2,3 azalışla Finlandiya, yüzde 0,4 azalışla Slovakya izledi.