Ekonomi
14 Tem 2017 17:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:17

ABD'de tüketici güveni 9 ayın dibinde!

Michigan Üniversitesi'nin anketine göre, ABD'de tüketici güveni temmuz ortasında 93,1'e geriledi ve Donald Trump’ın Kasım 2016’da kazandığı seçim zaferinden bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

ABD'de tüketici güveni 9 ayın dibinde!
ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH), temmuz ortasında 93,1’e gerileyerek 9 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Michigan Üniversitesinin raporuna göre UMICH, temmuz ortasında ay başına oranla 2 puan azalarak 93,1 oldu. Piyasaların endekse yönelik beklentisi 95 seviyesindeydi.

Beklentilerin altında kalan endeks, ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın Kasım 2016’da kazandığı seçim zaferinden bu yana en düşük seviyesini kaydetti.
UMICH raporunda, tüketici güvenindeki düşüşün Trump’ın ekonomik büyümeyi yüzde 3-4 arasında yükselteceğine yönelik beklentilerin büyük ölçüde kaybolmasının etkili olduğu belirtildi.

Veriler, öte yandan Mevcut Ekonomik Koşullar Endeksinin temmuz ortasında 113,2’ye çıkarak son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterdi. Öte yandan, Tüketici Beklentileri Endeksi 83,9’dan 80,2’ye geriledi.

Bu arada, ABD’de bu sabah açıklanan diğer verilere göre, perakende satışlar, haziranda yüzde 0,1 artış beklentisine karşın yüzde 0,2 geriledi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) haziranda aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 1,6’y geriledi. Diğer taraftan, sanayi üretimi, aynı dönemde yüzde 0,4 artarak piyasa beklentisini geride bıraktı.

Verilerin ardından güne yükselişle başlayan New York borsasında endeksler şu sıralar pozitif seyrini sürdürüyor.