Konut Haberleri
01 Şub 2017 16:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:59

A101 hisseleri satılıyor

Türkiye genelindeki en büyük perakende zinciri olan A101, hisse satışı için hazırlanıyor. Yüzde 20'si TMSF'de bulunan market zincirinin hisse satışının bu yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor...

A101 hisseleri satılıyor
Türkiye geneli yüzlerce mağazası bulunan A101 hisse satışı için hazırlanıyor...Türkiye'nin en büyük market zinciri olan ve 6 bin 500 mağazası bulunan perakende devi hakkında çıkan iddia şok etkisi yarattı...

 A101'in çoğunluk ortağı Turgut Aydın Holding'in şirkette hisse satışı için yetki verdiği iddia edildi.

Bloomberg News'ten Ercan Ersoy'un haberine göre göre, şu anda Turgut Aydın şirketin yüzde 80 hissesine sahip, geri kalan yüzde 20'lik pay ise TMSF'nin elinde. Kaynaklara göre, daha önce FETÖ ile ilişkili olduğu iddia edilen ancak ismi açıklanmayan işadamlarına ait olan hisseler 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TMSF'ye devredildi.

Satışın Turgut Aydın'ın yanı sıra TMSF hisselerini de kapsayabileceğini belirten kaynaklar, aralarında özel sermaye fonlarının da bulunduğu yatırımcıların şirketle ilgilendiğini ve satışın bu yıl içinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Ayrıca A101'in yüzde 80 ile en büyük ortağı olan Turgut Aydın, günümüzde sıkça alışveriş yapılan mekanların ve hastanenin de bulunduğu kurumların da sahibi...

İşte Turgut Aydın'ın sahibi olduğu kuruluşlar;

Memorial, Englısh Home, Aydın Örme, Ayshıps, Taff Yapı, Pizza Lazza, Saloon Burger, Eve ve A101

6 bin 500 mağaza
2008 yılında Zapsu ailesi başta olmak üzere bir grup yatırımcının girişimiyle kurulan A101 ülke çapında sahip olduğu 6.500 mağazayla Türkiye'nin en büyük marketi durumunda.

2013 yılında şirketin yüzde 35 hissesinin Capital Group International'a satılması düşünülmüş, ancak fiyat konusunda yaşanan anlaşmazlık üzerine satış gerçekleşmemişti. O dönem şirketin değeri 900 milyon lira olarak hesaplanmıştı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası İstanbul'da "FETÖ darbe girişimi soruşturması" kapsamında örgüte maddi destek sağladıkları iddiasıyla A101 markasıyla faaliyet gösteren Yeni Mağazacılık'a operasyon düzenlenmiş, Turgut Aydın gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

Turgut Aydın kimdir?

Bugün yaklaşık 35 binin üstünde kişiyi istihdam eden grubun hikayesi Turgut Aydın’ın 1958’de henüz 15 yaşında İstanbul’a gelerek ticaret hayatına atılmasıyla başlar.

1976 yılında kurulan Dömeks firması ile oluşan kurumsal kimlik, 1991’de Türkiye’nin önde gelen tekstil şirketlerinden Aydın Örme’nin kurulmasıyla güçlenir, dantel ve iç çamaşırı üretiminde öncü rol oynanır. Aynı başarıyı farklı endüstrilere taşıma azmi sağlık sektöründe uluslararası kalite standartlarını Türkiye’ye taşıyan Memorial Sağlık Grubu’nun 2000 yılında kurulmasıyla kendini gösterir. Ardından 3 mağazalı bir ev tekstili perakendecisi olan English Home, ve o dönemde 300 mağazası olan A101 indirim marketleri grup bünyesine katılır. Bugün gelinen noktada 60’ı yurt dışında olmak üzere yaklaşık 300 English Home mağazası evleri renklendiren ürünler sunmaktadır. A101 marketleri ise Türkiye’de 81 ilde faal olan ilk gıda perakendecisi olarak binlerce mağaza ile faaliyettedir. Holding ayrıca uluslararası gemicilik ve gayrımenkul geliştirme/inşaat alanlarında faaliyettedir.

ETİKETLER
#A101 #Turgut aydın