Konut Haberleri
16 Haz 2020 11:01 Son Güncelleme: 16 Haz 2020 11:04

65 yaş üstü için kira geliri beyanında son gün

65 yaş üstü sokağa çıkamayan vatandaşlar için beyanname verme süreleri uzatılmıştı. Tahakkuk edecek vergiler için ödemeler bugün sona eriyor.

65 yaş üstü için kira geliri beyanında son gün

Tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs nedeniyle 65 yaş üstü için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu durumda bu sınırı aşan binlerce vatandaş için  emlak vergisi ödeme ve beyanname verme süreleri uzatılmıştı.

65 yaş üstü dikkat

Maliye, son bir ay içinde beyanname verme sürelerini uzatmak için birçok düzenlemeler hayata geçirdi. Bu kapsamda 65 yaş üstü, sokağa çıkamayan vatandaşlar için ödeme sürelerini uzattı. 

Bugün son gün

21 Mart saat 24.00 tarihinden itibaren başlayan sokağa çıkma yasağının ardından bu kez 518 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle  (Md.5) 65 yaş üstü kişilerin ‘mücbir sebep’ durumunda olduğu duyuruldu. Bu durumda  65 yaş üstü gelir vergisi mükellefleri bu yasağın sona ereceği tarihe kadar verme-vergi ödeme yükümlülüklerini yerine getiremedi. Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle 15 gün içinde beyannamelerini verip ilk taksit ödemelerini düzenleyebilecek.

Kronik rahatsızlığı olan da vergi mükellefi

Kronik rahatsızlığı olan ve sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan mükellefler için de aynı durum geçerli sayılıyor. Söz konusu rahatsızlığın sağlık kuruluşlarından alınacak geçerli belgelerle ispat ve belgelendirilmesi gerekiyor. 

Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle beyannameler vergi dairesine verilebilecek. Ancak bu ertelemeden yararlanabilecek mükelleflerin, mali müşavirleriyle 24 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçerli “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunması şartı aranıyor.