Konut Haberleri
11 Haz 2020 12:30 Son Güncelleme: 11 Haz 2020 12:33

65 yaş üstü için beyanname süresi doluyor

65 yaş üstü sokağa çıkamayan vatandaşlar için beyanname verme süreleri uzatılmıştı. Tahakkuk edecek vergilerin son ödeme süreleri 5 gün sonra sona eriyor.

65 yaş üstü için beyanname süresi doluyor

Dünyayı derinden etkileyen koronavirüs pandemisi nedeniyle 65 yaş üstü için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Buna göre, bu sınırı aşan binlerce kişi için emlak vergisi ödeme ve beyanname verme sürelerinin uzatıldığı açıklandı. 

65 yaş üstü için vergi dönemi 

Maliye, son bir ay içinde beyanname verme sürelerini uzatmak için ard arda düzenlemelerde bulundu. Bu kapsamda 65 yaş üstü, sokağa çıkamayan vatandaşlar için ödeme sürelerini uzattı. 

Son gün 16 Haziran

21 Mart saat 24.00 tarihinden sonra başlayan sokağa çıkma yasağı sonrasında bu kez 518 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle  (Md.5) 65 yaş üstü kişilerin ‘mücbir sebep’ durumunda olduğu açıklandı. Buna göre 65 yaş üstü gelir vergisi mükellefleri bu yasağın bitmesine kadar beyanname verme-vergi ödeme yükümlülüklerini yerine getiremedi. Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle 15 gün içinde beyannamelerini verip ilk taksit ödemelerini düzenleyebilecek.

Kronik rahatsızlığı olan da vergi mükellefi

Kronik rahatsızlığı olan ve sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler için de aynı durum geçerli. Söz konusu rahatsızlığın sağlık kuruluşlarından alınacak geçerli belgelerle ispat ve belgelendirilmesi gerekiyor. 

Sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle beyannameler vergi dairesine verilebilecek. Ancak bu ertelemeden yararlanabilecek mükelleflerin, mali müşavirleriyle 24 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçerli “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunması şartı aranıyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu

Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni normalleşme süreciyle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf sayılan 65 yaş ve üstündeki mükelleflerin yerine getirilmesi gereken beyan ve ödeme yükümlülüğüyle ilgili duyuru yayınlandı.

Duyuruda, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri olması nedeniyle sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında yer alan mükellefler ve meslek mensuplarının mücbir sebep dönemiyle ilgili verilemeyen beyanname ve bildirimlerinin, sokağa çıkma kısıtlamasının sona ereceği günü takip eden 15'inci günün sonuna kadar uzatıldığı kaydedildi.

Bu kapsamda kısıtlamadan muaf sayılan 65 yaş ve üstünde yer alan mükellefler, mücbir sebep dönemiyle ilgili beyanname ve bildirimlerini 16 Haziran gün sonuna kadar verecek. Bu beyanname ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergiler de aynı süre içerisinde ödenecek. 1 Haziran itibarıyla verilme süresinin son gününe 15 günden fazla gün kalan beyanname/bildirimlerin verilme ve bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödenme süresi olarak kanuni süreler dikkate alınacak.